Vždyť jsme to tak chtěli, hájí bývalý šampion formát Davis Cupu. Zverev se prý musí přizpůsobit

- Jan Vojkůvka

Zatímco v Madridu pomalu vrcholí druhý finálový turnaj Davis Cupu, tenisová veřejnost se znovu dotýká ožehavého tématu, kterým je formát slavné mužské týmové soutěže. Vedle mnohých fanoušků, kterým se zavedení finálového turnaje nelíbí, figuruje mezi kritiky i německá tenisová hvězda Alexander Zverev. Ten se však podle trojnásobného daviscupového vítěze Fernanda Verdasca musí přizpůsobit, pokud chce někdy trofej pozvednout nad hlavu.

Přizpůsobit se však Zverev nechce. Ještě před zavedením turnajového formátu byl velkým kritikem těchto změn. Zahrát si Davis Cup sice chce, ale dle svých slov jen ten pravý, který také touží vyhrát. Současný formát podle něj není skutečným Davis Cupem a pevně věří, že to pochopí i tenisoví funkcionáři.

Podle bývalé světové sedmičky a trojnásobného vítěze Davis Cupu z let 2008, 2009 a 2011 se však Zverev ani další kritici starého formátu už nedočkají.

„Mnoho lidí je navyklých na starou tradici, a proto tento nový formát neschvalují,“ řekl osmatřicetiletý vítěz sedmi turnajů ATP, který je na sklonku kariéry a figuruje ve druhé stovce světa. V Madridu zároveň plní roli turnajového ředitele letošního Davis Cupu.

„Jedním z nich je například Zverev, který řekl, že celý život sní o vítězství v Davis Cupu... Ale věci se vyvíjí, stejně jako dřív neexistovalo jestřábí oko a nyní je. Všichni si budeme muset zvyknout a přizpůsobit se tomu, jiná možnost není,“ uvedl Verdasco, podle něhož bude muset Zverev slevit ze svého přesvědčení, pokud chce někdy usilovat o zisk tzv. Salátové mísy.

Zároveň podotkl, že tenisté dlouhá léta volali po změně, a když přišla, mnozí dali, jak se říká, zpátečku. „Když jsem já hrál v Davis Cupu, všichni chtěli tento nový formát. Chtěli jsme odehrát Davis Cup v deseti dnech na konci sezony a ne hrát během celého roku čtyři víkendová kola,“ upozornil.

„Někdy to bylo tak divoké, že jste jeli z Australian Open do haly v Bělorusku a pak do Jižní Ameriky na antuku. Během tří týdnů jste hráli na třech různých površích, což je pro hráče nejhorší,“ vysvětloval.

Zároveň však přiznal, že ani tento formát není úplně bez chyb. „Samozřejmě, když se hrálo systémem doma a venku, tak to bylo velmi dobré. Na stadionu pro osm tisíc lidí byli diváci buď na vaší straně, nebo proti vám, což zápasy činilo speciálními. Ale pokud se bavíme jen o kalendáři, všichni chtěli nějaký takový formát, jaký je teď,“ dodal.