Davis Cup: Srbsko končí! Mektič s Pavičem poslali Chorvaty do finále

- Redakce

Chorvatsko zvládlo náročný souboj s favorizovaným Srbskem a slaví postup do finále Davis Cupu. Postup zajistili v rozhodující čtyřhře deblisté Nikola Mektič s Mate Pavičem, kteří porazili Novaka Djokoviče s Filipem Krajinovičem ve dvou setech. Chorvati díky tomu semifinálový duel vyhráli 2:1.

Mektič s Pavičem, v současnosti nejlepší deblisté světa, vítězové osmi letošních turnajů ATP včetně Wimbledonu a také olympijští šampioni z Tokia, stále nepoznali na Davis Cupu hořkost porážky. Chorvatskému páru, který se dal dohromady před touto sezonou právě kvůli olympiádě, se povedlo vyhrát už čtvrtý daviscupový zápas a tentokrát jeden z nejdůležitějších.

Souboj s Djokovičem a Krajinovičem musel přinést rozuzlení celé semifinálové bitvy. Srbové, kteří věděli, že v tomto utkání rozhodně nejsou favority, se snažili na kurtu nechat poslední zbytky sil. Jenže, povedlo se jim držet krok jen v prvním setu.

Mektič s Pavičem za celé utkání neztratili ani jedno podání a poté, co úvodní sadu rozhodli až ve dvanácté hře, začali dominovat. Ve druhé sadě od stavu 1:1 získali pět gemů v řadě a zvítězili hladce 7:5, 6:1.

Chorvatsko díky tomu poprvé porazilo srbské tenisty v rámci Davis Cupu a slaví postup do madridského finále.

Další překvapení Borny Goja
Cestu Chorvatů do finále nastartoval Borna Gojo, až 279. hráč světa. V úvodním utkání totiž vyzrál na favorizovaného Dušana Lajoviče, jehož porazil po obratu 4:6, 6:3, 6:2.

Gojo sice v prvním setu neudržel vedení 4:1 a prohrál pět her v řadě, ale od druhé sady už byl o něco lepším hráčem na kurtu. Sice znovu neudržel vedení 3:0, ale po ztrátě podání v páté hře se prosadil rychle na returnu v šestém gemu a prostřední set dopodával.

V rozhodující sadě si pak vypracoval výhodu dvou brejků a za stavu 4:0 mu už stačilo si jen hlídat servis.

Po překvapivém Chorvatském úspěchu následovalo utkání hvězd. V něm Novak Djokovič potvrdil roli výrazného favorita a srovnal semifinálový souboj s Chorvatskem na 1:1. V souboji jedniček s bývalou světovou trojkou Marinem Čiličem sice čelil osmi brejkbolům, ale ani jednou nepřišel o podání a zvítězil ve dvou setech 6:4, 6:2.

Po vyrovnaném prvním setu se Djokovičovi povedlo ve druhé sadě zcela převzít kontrolu nad zápasem, získal od stavu 0:1 pět her v řadě a duel následně hladce doservíroval.

Dokázal tím reagovat na nečekaný výsledek úvodního zápasu, ale jak se nakonec ukázalo, nebylo to tentokrát vůbec nic platné.

Semifinále (Madrid)
Chorvatsko – Srbsko 2:1
Borna Gojo (279.) – Dušan Lajovič (33.) 4:6, 6:3, 6:2
Marin Čilič (30.) – Novak Djokovič (1.) 4:6, 2:6
Mektič, Pavič – Čačič, Djokovič 7:5, 6:1