Pořadatelé Australian Open hlásí rekordní ztráty. Na další turnaj si museli půjčit

- Filip Lefenda

Sto milionů australských dolarů. Taková je dle výroční zprávy ztráta, kterou zaznamenal australský tenisový svaz v období od loňského července do letošního září. Na vině je především nestandardní konání posledního Australian Open, který byl omezen celou řadou protipandemických opatření.

Zatímco v loňské sezoně byl Australian Open, navzdory zuřícím požárům, posledním „tradičním“ grandslamem před nastoupivší pandemií koronaviru, letos už se nevyhnula přísná bezpečnostní opatření ani organizátorům v Melbourne.

Úvodní grandslam sezony musel být posunut z ledna na únor tak, aby měli všichni účastníci možnost podstoupit v hotelech povinnou dvoutýdenní karanténu. Právě její zajištění představovalo pro pořádající svaz Tennis Australia značné finanční náklady, zatímco příjmy naopak klesaly.

Značně omezena byla třeba návštěvnost areálu a s tím související tržby z prodeje vstupenek, suvenýrů či občerstvení. Pět dnů se pak vinou přísnější formy uzávěry hrálo v Melbourne Parku zcela bez diváků.  

I vinou dalších opatření musel nakonec australský svaz vyčerpat finanční rezervu 80 milionů dolarů. A aby mohl grandslamový svátek uspořádat i v příští sezoně, musel si navíc dalších 40 milionů půjčit.

Celkovou ztrátu za období od července 2020 do konce letošního září vyčíslili Australané na rekordních 100 milionů australských dolarů (skoro 1,6 miliardy korun). I proto nyní organizátoři doufají, že nadcházející ročník, jenž ve státu Victoria odstartuje 17. ledna, už se bude mnohem více blížit „normálu“.

Navzdory obavám z nové koronavirové mutace Omicron jsou v zemi pomalu uvolňovány restrikce, a to díky rostoucí proočkovanosti obyvatelstva. Na všech kurtech tak budou moci být hlediště zaplněna ze sta procent. Podmínkou je úplná vakcinace, a to i pro samotné účastníky. Ti naočkovaní, kterých je dle posledních informací aktuálně přes 85 procent, si letos užijí turnaje bez jakékoliv karantény. Neočkovaní budou mít tentokrát smůlu.