ATP

Nominace ATP: O ceny bojují Nadal i Murray. Djokovič chybí

- Radek Štohl

ATP během úvodního prosincového dne oznámila nominace na letošní ocenění. Ceny se budou udělovat v kategoriích Kouč roku, Nováček roku, Comeback roku, Nejlepší zlepšení sezony a Cena Stefana Edberga za sportovní chování.

Tradičně velmi diskutovaným oceněním je Cena Stefana Edberga za sportovní chování. Od sezony 2004 až po rok 2017 ji až na roční odmlku pravidelně ovládl Roger Federer, před jedenácti lety jeho sérii přerušil Španěl Rafael Nadal. Tedy jeho nástupce v posledních třech sezonách. Nadal v nominaci nechybí ani letos, konkurovat mu budou Felix Auger-Aliassime, Casper Ruud a Frances Tiafoe.

Pozadu nebývá ani ocenění Comeback roku. Do užší nominace se prodralo kvareto Thanasi Kokkinakis, Mackenzie McDonald, Andy Murray a Jack Sock. Kokkinakis se letos probojoval na 172. místo žebříčku dvouhry, před letošní sezonou přitom poslední zápas odehrál na konci září 2019. McDonald se vyšvihl ze 193. příčky na 55. pozici, Murray po velkých problémech v uplynulých letech odehrál 36 zápasů. Ve Wimbledonu mimo jiné uhrál třetí kolo. Bývalý osmý hráč dvouhry Sock se vrátil do TOP 150 dvouhry. 

Nominace do dalších anket jsou následující:
Kouč roku
Craig Boynton (svěřenec Hubert Hurkacz)
Gilles Cervara (Daniil Medveděv)
Juan Carlos Ferrero (Carlos Alcaraz)
Facundo Lugones (Cameron Norrie)
Christian Ruud (Casper Ruud)

Největší zlepšení sezony
Carlos Alcaraz (141. místo na 32. příčku)
Aslan Karacev  (112. místo na 18. příčku)
Cameron Norrie (71. místo na 12. příčku)
Casper Ruud (27. místo na 8. příčku)

Nováček roku
Sebastian Baez
Jenson Brooksby
Juan Manuel Cerundolo
Hugo Gaston
Brandon Nakashima