Třaskavé balkánské derby na Davis Cupu? S Chorvaty jsme přátelé, ujišťuje Djokovič

- Marek Bartošík

Pátek 3. prosince přinese velmi atraktivní bitvu v semifinále Davisova poháru mezi Srbskem a Chorvatskem. Mezi těmito balkánskými zeměmi panuje s ohledem na (nedávnou) historii velká rivalita, vítězství v podobném utkání je proto cennější než v jiném. Srbská (a světová) jednička Novak Djokovič si speciální charakter duelu uvědomuje, zároveň ale zdůrazňuje respekt a přátelství mezi srbskými a chorvatskými tenisty.

„Samozřejmě mezi námi jako sousedy panuje velká rivalita, takové utkání s sebou vždy nese extra tlak, extra motivaci a extra očekávání pro oba národy. Není to jenom semifinále, hrát proti Chorvatsku má pro nás extra význam,“ uvedl Djokovič po vydřené čtvrtfinálové výhře nad Kazachstánem, která Srbům v Madridu zajistila semifinálový souboj s Chorvaty.

„Nehledě na to, co se stane na kurtu, je pozitivní zprávou fakt, že se s těmihle chlapy respektujeme a kamarádíme na kurtu i mimo něj,“ ozřejmil dvacetinásobný grandslamový šampion.

Čtyřiatřicetiletý Djokovič ostatně může poukázat třeba na svou aktuální spolupráci s chorvatským trenérem Goranem Ivaniševičem. S jedničkou chorvatské reprezentace, Marinem Čiličem (30. v žebříčku ATP), zase loni absolvoval čtyřhru na turnaji v Dubaji.

„Znám ho velmi dobře, za ta léta jsme proti sobě odehráli několik velkých bitev,“ připomněl Djokovič, jenž má proti o rok mladšímu Čiličovi skvělou bilanci 17 výher z 19 střetnutí.

Zkušenému Chorvatovi, jenž má na kontě i triumf na US Open 2014, nyní v Davis Cupu zdatně sekunduje Borna Gojo, aktuálně 279. tenista žebříčku ATP. „Borna je jedním z největších překvapení soutěže, vyhrál oba své zápasy,“ zmínil hvězdný Srb na adresu chorvatské týmové dvojky. „Vítězství nad (Lorenzem) Sonegem v Itálii bylo velmi působivé,“ vysekl poklonu Djokovič.

„A samozřejmě mají nejlepší deblový tým na světě, Mektiče a Paviče, kteří vyhrávají většinu svých zápasů. Viděli jsme některé z jejich dosavadních mačů v Davis Cupu a komfortně v nich vítězili,“ doplnil.

Nikola Mektič s Mate Pavičem ovládli všechny tři své zápasy na letošním finálovém klání Davisova poháru 2:0 na sety. Jestliže by rozhodovala až závěrečná čtyřhra, plnili by proti Srbům roli papírových favoritů.

S ohledem na kvalitu Djokoviče a také libovolné srbské týmové dvojky z Top 70 žebříčku (Filip Krajinovič, Dušan Lajovič, případně Miomir Kecmanovič) jsou ale mírnými favority blížícího se semifinále srbští tenisté. Bitva o místenku ve finále slavné týmové soutěže začne v pátek v 16 hodin, hraje se v Madridu.