Paulson ozdobil sezónu singlovým titulem. Finále už bylo za odměnu, říká šampion

- David Schlegel, Marek Bartošík

I svůj druhý singlový titul na mužském okruhu ITF vybojoval Andrew Paulson na českém území. Dvacetiletý tenista navázal na dva roky starý úspěch z Liberce, když minulý týden ovládl halový podnik s dotací 15 tisíc dolarů v Ostravě. Šampion si tím vysloužil deset bodů do žebříčku ATP, kde se po jejich započtení posune z poloviny osmé stovky na přibližně 670. příčku.

Dlouho se zdálo, že letošní účet Andrewa Paulsona bude obsahovat „pouze“ deblové trofeje, jichž na akcích ITF nasbíral v tomto kalendářním roce hned pět. Talentovaný Čech ale o víkendu v Ostravě prokázal, že se s ním musí počítat v obou disciplínách, když ve finále skolil dvaadvacetiletého Němce Marvina Möllera (529.) 6:3 a 7:6(6).

„Je to pro mě dobré znamení, že se moje tvrdá píle vyplácí a že se mi vrací v podobě úspěchu zpět,“ pochvaloval si Paulson v rozhovoru pro Tenisový svět.

Na turnaji ITF jste v kariéře triumfoval podruhé. Bylo těžší uspět předloni v Liberci, nebo nyní v Ostravě?
Pocitově pro mě bylo těžší vyhrát turnaj v Ostravě. Myslím, že jsem porazil rankingově lepší soupeře než v Liberci.

Určujícím zápasem na turnaji pro vás bylo čtvrtfinále s Davidem Poljakem. Nedávno v Opavě jste s ním prohrál rozhodující tiebreak a on posléze získal titul. Teď jste ve stejné fázi turnaje zvítězil 4:6, 7:6(4) a 6:3. Jaké ty zápasy byly a co je rozhodlo?
Byly určitě vyrovnané, v obou případech mohl vyhrát kdokoli. V Opavě byl šťastnější David a v Ostravě zase já. Oba jsme skvěle podávali, a tak musel rozhodnout tiebreak. Každý z nás zvládl lépe jeden.

S Davidem jste na obou turnajích hrál i debl, skončili jste v semifinále. Je to zklamání?
Určitě jsme měli společně vyšší ambice. Nicméně jelikož jsme hráli dobře v singlu, tak to zase takové zklamání nebylo.

V Ostravě jste ve dvouhře ztratil jediný set právě s Poljakem. Jak složité pro vás bylo semifinále se Švýcarem Remym Bertolou a finále s Němcem Marvinem Möllerem?
Semifinále s Bertolou bylo také dost vyrovnané. Naštěstí mě držel servis, který jsem si ani jednou neprohrál. Povedlo se mi ho v každém setu brejknout a bylo to (Paulson porazil Bertolu 6:3 a 6:4, pozn. red.). Finále už bylo za odměnu. Do stavu 6:3 a 2:0 jsem hrál skvěle, pak jsem na sebe vytvořil tlak a o servis jsem přišel. Se soupeřem jsme se udrželi do tiebreaku, kde jsem byl šťastnější já.

Letos jste opanoval ve dvouhře na mezinárodní scéně první turnaj. Čekal jste od této sezóny trochu víc, nebo jste s ní spokojen?
Sezóna pro mě ještě neskončila, takže ji zatím nehodnotím. Určitě bych chtěl k titulu přidat další kvalitní výsledek. Teď hraji dva poslední turnaje v Monastiru a pak sezónu završím extraligou.