Sbohem, Davisův poháre! Populární Ukrajinec se stylově rozloučil s reprezentací

- Marek Bartošík

Dlouhá léta patřil ke stálicím ukrajinského daviscupového týmu, nyní se ale jeho krajané musejí obejít bez něho. Sergij Stachovskij dal o víkendu sbohem slavné týmové soutěži, ve které absolvoval celkem 32 utkání a v nich 79 dílčích soubojů o bod pro svou zemi. Pětatřicetiletý Stachovskij, jenž mimochodem hovoří plynně česky, odehrál své poslední reprezentační klání proti světové osmičce Casperu Ruudovi. Ačkoliv na favorizovaného Nora v tiebreaku rozhodujícího setu nestačil, jedná se o více než důstojné zakončení velké éry.

Sergij Stachovskij (216. v žebříčku ATP) nastupoval v Davis Cupu nepřetržitě od roku 2006 až dosud. Ve dvouhře nasbíral bilanci 32 výher a 19 porážek, ve čtyřhře činila jeho skóre 16:12.

Právě v deblu zapsal své poslední reprezentační vítězství, když v sobotu společně s parťákem Denisem Molčanovem porazili norskou dvojici Viktor Durasovic, Casper Ruud 7:6(4) a 6:3. Ukrajinci tím snížili v utkání proti Norsku na 1:2 na zápasy.

Zkušený Stachovskij následně sahal po vyrovnání na 2:2, dvaadvacetiletému účastníkovi Turnaje mistrů Ruudovi ale nakonec podlehl po statečném výkonu 6:4, 3:6 a 6:7(4).

„Byla to cesta trvající 16 let. Není nic většího než reprezentovat svou zemi! 32 zápasů… to je 32 týdnů mého života, kdy jsem žil ctihodný sen. Děkuji vám za vaši podporu,“ napsal na svůj twitterový účet ukrajinský tenista.

Že se Stachovskému o víkendu zadařilo ve čtyřhře, není náhoda. Vždyť zkušený Ukrajinec letos vybojoval hned tři challengerové trofeje, z toho dvě v České republice (Ostrava, Praha) a jednu na Slovensku (Bratislava). Nedávno uspěl i v singlu, když dokráčel do semifinále prestižního halového challengeru v Pau (padl s pozdějším šampionem Radu Albotem).

Celkem má na svém kontě v deblu čtyři tituly z akcí ATP a 19 vavřínů z challengerů. V singlové kariéře dosud ovládl čtyři podniky ATP a sedm challengerů. V žebříčku se nejvýše objevil na 31. místě ve dvouhře a na 33. příčce ve čtyřhře.

Kromě bohaté historie na okruhu ATP a v Davis Cupu se může pyšnit také tím, že se v roce 2012 zúčastnil olympijských her v Londýně. Na travnatém povrchu v All England Clubu tehdy podlehl v úvodním kole silnému Australanu Lleytonovi Hewittovi 3:6, 6:4 a 3:6.

O rok později Stachovskij šokoval na stejném místě celý sportovní svět, když ve druhém kole Wimbledonu skolil švýcarského obhájce titulu Rogera Federera 3:1 na sety.