Spokojený Navrátil vyhlíží budoucnost: Za dva tři roky mají šanci hrát semifinále, třeba i finále

- Jan Vojkůvka

Český tým pod vedením Jaroslava Navrátila přijížděl do Innsbrucku v roli velkého outsidera. V soubojích s Francií a Velkou Británií však Češi rozhodně nebyli fackovacími panáky, právě naopak. „Když jsme sem přijížděli, tak všichni říkali, že jsme bez šancí,“ upozornil kapitán Navrátil s tím, že až do poslední chvíle mohl jeho tým dokonce vyhrát základní skupinu.

To se nakonec nepovedlo. V rozhodující čtyřhře proti britské dvojici Joe Salisburymu a Nealu Skupskimu podlehli Tomáš Macháč s Jiřím Veselým 4:6, 2:6 a český tým prohrál 1:2 na zápasy. Stejným výsledkem skončilo i utkání s Francií.

Navrátil však byl s výkony svých svěřenců po zásluze spokojený. „Prohráli jsme oba zápasy, ale jsem šťastný. Těžko by někdo věřil, když jsme sem přijížděli, že máme šanci hrát do posledního zápasu o postup mezi osm nejlepších týmů na světě a zůstat tady v Innsbrucku. Šance byla, čichli jsme si k ní, ale potenciál mladého týmu nám nese nový vítr,“ upozornil.

Právě výkony mladých hráčů Tomáše Macháče a Jiřího Lehečky jej velmi potěšily. „Bylo to povedené především z pohledu mladých kluků. Za dva tři roky mají šanci hrát semifinále, třeba i finále. V to doufám,“ zasnil se. „Uvidíme, jak to půjde. Odjíždíme domů s mnoha zkušenostmi.“

„Hra Tomáše šla každý den nahoru a po zápase s Gasquetem bylo vidět, že si strašně věří,“ řekl na adresu Macháče lodivod českého týmu. „Začal lépe než v prvním zápase. Dobře se pohyboval, hrál vysoké míče do bekhendu, to mu přinášelo body. Velice slušně servíroval a první sada byla velice hladká. Po prvním setu udělal dvě tři chyby, vrátil Evanse do zápasu, ale po brejku zpět na 4:5 šel Evans strašně dolů.“

Po výhře Macháče nad Evansem (6:2, 7:5) poslal na kurt Lehečku proti Norriemu, jehož nakonec velmi potrápil a padl až ve třech setech. „Jirkovi jsme říkali, že nemá co ztratit, protože hraje s hráčem světové špičky. Po prvním setu jsem mu zopakoval, že vedeme 1:0, že nemá co ztratit a zvedl se. Tlačil ho, hrál mu víc přes bekhend a to platilo,“ těšilo Navrátila.

Ve třetím setu však na svůj výkon nenavázal a nakonec prohrál 1:6, 6:2, 1:6. „První a druhý gem měl brejkbol a gemboly, ale jak ty gemy prohrál, Norrie se zvedl a zkušenostmi dovedl zápas do vítězného konce,“ podotkl Navrátil.

Právě spojení Macháče a Lehečky pro rozhodující čtyřhru se přímo nabízelo. Jenže Navrátil musel chtě nechtě nakonec Lehečku vynechat. „Jirka byl indisponovaný s břichem, tak šel hrát Veselý. Přesto jsem byl přesvědčený, že šanci máme,“ přiznal. „Britové hráli vynikajícího debla, ukázali, že jsou extratřída. Hráli deblově a kluci se tomu velkému tlaku nemohli ubránit.“

I přes vyřazení však není mnoho, co by mohl svému týmu vytknout. „Pro kluky to byla neskutečná škola, přineslo jim to velkou zkušenost. Speciálně pro Tomáše, porazil Gasqueta a Evanse, a mít takové dva skalpy, to ho může v příští sezoně posunout. Ví, kde má rezervy. Lehečka je taky příslibem této generace,“ dodal spokojený kapitán.