Před skolením favorita se inspiroval u Djokoviče. Šel jsem se podívat, jak se to má dělat, uvedl Macháč

- Jan Vojkůvka

Jednoznačným hrdinou českého daviscupového týmu byl tento týden Tomáš Macháč. Jednadvacetiletý rodák z Berouna si po Richardu Gasquetovi vyšlápl na 25. hráče světa Daniela Evanse a právě díky jeho výkonům Češi dlouho živili naděje na postup. A jak talentovaný Čech přiznal, před svým druhým zápasem se inspiroval u světové jedničky Novaka Djokoviče. „Šel jsem se podívat, jak se to má dělat,“ uvedl Macháč.

Český tenista má za sebou fantastický Davis Cup. Byť s českým týmem skončil na třetím místě základní skupiny C, byl to právě on, kdo dával naději svým parťákům na úspěch. Ve čtvrtek totiž porazil 7:6, 6:2 bývalou světovou sedmičku Richarda Gasqueta, a v neděli dokonce zaskočil Dana Evanse. Toho pokořil po setech 6:2, 7:5.

Právě díky tomu Češi hráli v neděli dokonce o vítězství ve skupině a postup do čtvrtfinále. Jenže Jiří Lehečka proti dalšímu favoritovi Cameronu Norriemu neuspěl a uspět se nepovedlo ani Macháčovi spolu s Jiřím Veselým v závěrečném deblu proti Salisburymu se Skupskim.

I tak ale může Tomáš odjíždět z Innsbrucku nadmíru spokojený. Přesto zůstává nohama na zemi s vědomím, že na sobě musí ještě hodně pracovat.

„Pokusím se zapracovat na věcech, co potřebuju zlepšit. Jestli budeme za dva tři roky hrát dobře, je ve hvězdách, ale pokusím se pro to udělat maximum, co to půjde,“ uvedl sympatický Čech. „Budeme se postupně tlačit nahoru a ty dobrý hráče trošku atakovat,“ přislíbil.

Macháč také přiznal, že před svým nedělním zápasem proti Evansovi hledal inspiraci u toho nejlepšího. V sobotu se totiž šel podívat na vystoupení světové jedničky Novaka Djokoviče v utkání proti Dennisu Novakovi. „Šel jsem se dívat, jak se to má dělat,“ usmíval se.

„Naživo je to něco jiného, hraje fakt moc dobře. Snažil jsem se postřehnout, jak se chová, když třeba zkazí míč, co potom zahraje,“ vyprávěl. „Na to jsem se šel podívat. Vím, že hraje výborný forhend, bekhend i servis, ale snažil jsem se vidět tyhle malé detaily, které mi mohou pomoct i dál.“

Svými výkony v Innsbrucku velmi příjemně překvapil. Důležité však bylo i to, že si důvěřoval, k čemuž mu pomohly i zkušenosti ze zápasů proti kvalitním soupeřům. „Už mám odehráno pár zápasů a turnajů, hrál jsem proti Berrettinimu druhé kolo Australian Open, kde jsem kvůli karanténě neměl úplně formu. Ale dalo mi to strašně moc,“ podotkl Macháč.

„Nyní jsem porazil Gasqueta, i když jsem nehrál dobře a byl nervózní, což mi strašně pomohlo. Takže teď jsem si věřil, i když je top třicet,“ řekl k duelu s Evansem. „Věřil jsem, že hru na něj mám. Dobré bylo, že jsem hned neprohrával 0:3. Pak jsem hrál míč po míčku. Ve druhém setu se mi to nesešlo, ale viděl jsem, že mám šanci v každém gemu,“ dodal k obratu z 2:5 na 7:5 a velmi cennému vítězství nad dalším favoritem, což hodně přidá jeho sebevědomí před příští sezonou, v níž bude útočit na posun do první stovky světa.