Navrátil o utkání s Francií: Těžko někdo čekal, že budeme tak vyrovnaným soupeřem

- Radek Štohl, Marek Bartošík

Zklamání neskrýval. Bylo patrné. Český daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil cítil, že jeho svěřenci měli na dosah velké překvapení. Proti Francii vedli 1:0 na zápasy, v dalších dvou střetnutích shodně 1:0 na sety. Ani to však nestačilo. „Měli jsme hodně blízko k tomu, abychom Francii i s takto mladým týmem po dlouhé době porazili,“ uvědomuje si zkušený kouč.

Byl to začátek z říše snů. Teprve jednadvacetiletý Tomáš Macháč si po setech 7:6(3), 6:2 vyšlápl na někdejšího sedmého hráče žebříčku dvouhry Richarda Gasqueta. „Tom hrál velice dobře takticky, dodržel to, co jsme si řekli. Hra mu sedla. Gasquet na mě působil unaveně,“ ohlédl se Navrátil za úvodním střetnutím, po kterém Češi vedli 1:0 na zápasy.

A bylo ještě radostněji. Jiří Veselý zvládl tiebreak úvodní sady proti Adrianu Mannarinovi, čímž tak znovu zvýšil šance na úspěšný čtvrteční duel. Zbývající dvě sady ale prohrál 4:6, 2:6. „Jirka zkraje druhé sady nevyužil brejkbol. Pak bohužel zahrál katastrofální gem, ve kterém zkazil tři forhendy a jeden bekhend, čímž Mannarina zvedl. Gemy v závěru druhé sady byly vyrovnané, ale misky vah se přemístily na stranu Mannarina. Ten už ve třetí sadě byl lepší,“ uznal Navrátil.

Před závěrečnou čtyřhrou Čechům téměř nikdo nevěřil. Vždyť v cestě stáli nedávní vítězové Turnaje mistrů Herbert s Mahutem. Navrátil proti osmému a pátému deblistovi světa postavil duo mladíků Macháč, Lehečka. „I kdyby prohráli dvakrát 1:6, tak by jim nikdo nic neřekl,“ věděl dobře český daviscupový trenér.

Mladé naděje však šokovaly, úvodní sadu vyhrály 6:3. Na začátku druhé si navíc vypracovaly dva brejkboly. Ani to k výhře nestačilo, Francouzi po obratu zvítězili 3:6, 6:4, 6:3. „Je to velká škoda. Tom při jednom brejkbolu dostal druhý servis, do té doby přitom returnoval výborně. Returny se mu nepovedly, nedá se nic dělat. Francouzi šli nahoru, ve třetí sadě se zdálo, že to je vyrovnané, ale byli lepší na servisu i na returnu. Hráli deblověji,“ smekl před favorizovanými soupeři.

Těsně před čtvrteční půlnocí tak musel skousnout těžkou porážku 1:2 na zápasy. „Všichni kluci odvedli perfektní výkony. Těžko někdo čekal, že Francii budeme tak vyrovnaným soupeřem. Měli jsme hodně blízko k tomu, abychom ji i s takto mladým týmem po dlouhé době porazili,“ mrzí čtyřiašedesátiletého kouče.

Český tým má velkou budoucnost
Čtvrteční zápasy znovu ukázaly, že český mužský tenis má budoucnost. A to nejen pro ATP turnaje a grandslamy, ale rovněž pro týmovou soutěž. „Tom sice odehrál první zápas v Davis Cupu, přesto podal vynikající výkon. A ten debl s Jirkou Lehečkou? Takový výkon jsem ani já nečekal. I když to jsou singlisti, tak umí skvěle returnovat. Určitě jsou přínosem do budoucna,“ pochvaluje si Jaroslav Navrátil.

Nezapomíná přitom ani na další tváře. „Máme tady Zdendu Koláře, v příští sezoně se zajisté posune i Jonáš Forejtek. Nesmíme zapomínat na Dalibora Svrčinu a další nadějné kluky. Tým je velmi mladý a rozhodně má perspektivu. Kluci teď získávají neskutečné zkušenosti.“

Českému daviscupovému výběru se po úvodním zápase zkomplikovala cesta za postupem. Po neúspěšném duelu s Francií si budou přát její zaváhání v sobotním střetnutí s Velkou Británií. Do čtvrtfinále postoupí šest mužstev z prvních a dva nejlepší týmy z druhých míst. „Musíme držet palce Velké Británii, aby jakkoliv vyhrála. Když zvítězí 2:1 na zápasy, tak se to ještě hodně zamotá. Pokud ale zápas zvládne Francie, tak případný postup z druhého místa bude hodně těžký. Vždyť si například vezměte Rakušany. S touto sestavou klidně můžou prohrát 0:3,“ zamyslel se Navrátil nad postupovou matematikou.

Jeho svěřenci druhé utkání ve skupině odehrají v neděli proti Velké Británii. „Těžko můžu vytáhnout Tomáše, když odehrál velice dobré utkání. Musíme myslet na budoucnost, takže se může stát, že bude změna i na prvním fleku. Ale nechci předjímat, mám na to dva dny čas. Ale změna klidně může přijít,“ uzavřel český daviscupový kapitán.