Chci do první pětky, hlásí Čilič z Londýna

- Jan Vojkůvka

Před dvěma lety skončil v základní skupině se třemi porážkami. Letos opět skončil už ve skupinové fázi, ale vybojoval alespoň vítězství ve třech setech nad Japoncem Nišikorim. Marin Čilič může považovat letošní sezonu za úspěšnou, přesto se nehodlá nechat ukolébat a již nyní střádá plány na další rok.

Osmadvacetiletý tenista bude v pondělním vydání světového žebříčku poprvé v životě figurovat na šestém místě, k čemuž mu pomohla právě výhra 3:6, 6:3, 6:2 nad Keiem Nišikorim. Je to výborné zakončení sezony, v níž vybojoval dva turnajové tituly a další dvě finálové účasti.

Je skvěle zakončil finále World Tour takto, obzvláště způsobem, jakým jsem hrál v posledních dvou setech,“ svěřil se na tiskové konferenci v Londýně. „V průběhu týdne jsem hrál dobře v zápasech s Andym a Stanem, ale nevyužil jsem příležitostí a nedělal dobrá rozhodnutí. Ale dnes jsem hrál opravdu dobře. Ve hře toho pro mě bylo hodně, hrál jsem o šesté míst na konci roku. Jsem neskutečně hrdý,“ podotkl Čilič.

Jeho maximem bylo doposud sedmé místo, s jakým vstupoval i do letošního Turnaje mistrů. Vzhledem k tomu, že Gael Monfils v obou odehraných zápasech prohrál a do třetího nenastoupil, stačilo Čiličovi 200 bodů za vítězství na kariérní maximum. Čilič však chce ještě více.

Chci prolomit první pětku na žebříčku,“ hlásá Chorvat, kterého čeká ještě finále Davis Cupu, své plány. „Mým cílem je vyhrát grandslam. Cítím, že jsem na velmi dobré úrovni. Jsem konkurenceschopný všem,“ myslí si. „Také se mi podařilo porazit Novaka, což pro mě bylo opravdu velké. Moje myšlení je velmi silné a velmi pozitivní. Nemohu být šťastnější s tím, jakým způsobem jsem v posledních měsících hrál,“ dodává.