Skoro jako doma. Přišli mě podpořit známí, bylo to fajn, libuje si po pátém titulu Poljak

- David Schlegel, Filip Lefenda

Výbornou formu chytl v závěru sezony David Poljak. Pětadvacetiletý tenista vybojoval v neděli na halovém turnaji ITF v Opavě celkově pátý singlový titul v kariéře. Ten poslední přitom získal předloni na stejném místě. „Myslím, že mi sedí tamější povrch. Přišli mě podpořit známí, jsem tam skoro jako doma,“ hodnotí povedený týden 486. hráč žebříčku ATP, který svou vítěznou sérii zdárně natahuje i v rodné Ostravě. Z pozice nejvýše nasazeného účastníka pronikl ve čtvrtek do čtvrtfinále.

V Opavě jste vyhrál první titul od předloňského října. Loni jste byl dvakrát ve finále. Jak moc si titulu vážíte?
Jsem za něj velice rád. Několik posledních finále jsem prohrál. Teď to konečně zase vyšlo.

Naposledy jste vyhrál právě v Opavě před dvěma lety. Čemu přičítáte, že se vám zde daří?
V Opavě hraji moc rád. Myslím, že mi sedí tamější povrch. Přišli mě podpořit známí, jsem tam skoro jako doma. Bylo to fajn.

Ve čtvrtfinále jste s Paulsonem prohrával v rozhodujícím setu 2:4 a vyhrál až v tiebreaku. Jak blízko jste byl porážce? Co rozhodlo o tom, že jste zápas nakonec otočil?
S Andym jsem ztratil set. Hrál skvěle. Ve třetím setu jsem otáčel z 2:4. Byla to bitva. Na konci jsem slušně zahrál brejk a měl i více štěstí.

V semifinále jste porazil sedmnáctiletý talent francouzského tenisu Seana Cuenina, který byl šestý na světě mezi juniory. Jak jste viděl tento zápas?
V semifinále jsem hrál velice dobře. Soupeř se na svůj věk prezentuje dobrým tenisem. Dařilo se mi kvalitně podávat i returnovat.

Ve finále jste neztratil ani jednou servis proti Němci Marvinu Möllerovi a vyhrál 6:3 a 7:6. Jak těžké to bylo utkání?
Velice těžké, ostatně jako každé finále. Möller hrál dobře zezadu. Rozhodl můj servis, který byl po celý turnaj velice slušný.

Ve čtyřhře jste hrál s Andrewem Paulsonem, který vás potrápil v singlu. V semifinále jste vypadli s dvojicí Dembek, Nouza. Co vám chybělo k lepšímu výsledku?
Kluci hráli v deblovém semifinále velice razantně. Výborně servírovali. Asi rozhodl první set, který jsme prohráli až po velice dlouhém tiebreaku.

Tento týden hrajete v Ostravě už 28. turnaj sezony. Cítíte se ještě v plné síle, nebo už jste unavený?
Po vyhraném turnaji je to vždy lepší než po porážce. Zcela fit ale bohužel nejsem. Turnajů jsem hrával za rok vždy aspoň třicet. Letos jsem se párkrát nedostal na challenger, takže jich mám na kontě o trochu méně.

Jaký bude váš další program?
Tento týden hraji v Ostravě a ještě možná zkusím jeden challenger. V prosinci je pak na programu tenisová extraliga.

Jakého výsledku si v letošní sezoně nejvíce ceníte?
Jsem rád, že se mi několikrát povedlo kvalifikovat se do hlavní soutěže challengeru. I když to následně nevyšlo, nehrál jsem proti těžkým soupeřům špatně. Slušné pocity mám i z halové pětadvacítky na Neridé, kde jsem byl ve finále. A samozřejmě musím zmínit i poslední titul z Opavy. Snad se ještě něco podaří (smích).

Cesta Davida Poljaka za titulem z Opavy

1. kolo: DAVID POLJAK – Lukáš Palovič (SVK, 1179.) 6:3, 7:5
Osmifinále: DAVID POLJAK – ONDŘEJ HORÁK (2084.) 6:3, 6:3
Čtvrtfinále: DAVID POLJAK – ANDREW PAULSON (764.) 6:2, 4:6, 7:6(4)
Semifinále: DAVID POLJAK – Sean Cuenin (FRA, 1240.) 6:4, 6:2
Finále: DAVID POLJAK – Marvin Möller (GER, 560.) 6:3, 7:6(5)