Pořádná nálož australských turnajů. ATP Cup čeká opět trochu jiný formát

- Jan Vojkůvka

Australský tenisový svaz (Tennis Australia) zveřejnil ve čtvrtek definitivní turnajový plán pro začátek sezony 2022. Po hodně improvizovaném kalendáři ze sezony 2021 se tentokrát bude v Austrálii hrát v tradičních lednových termínech. Kromě grandslamového Australian Open se odehraje také pět turnajů WTA, čtyři turnaje ATP a po dvou akcích na ATP Challenger Tour a ITF. ATP Cup čeká opět trochu jiný formát.

Právě mužskou týmovou soutěží celá sezona už 1. ledna započne. Devítidenního zápolení v Sydney se zúčastní 16 týmů, přičemž se znovu bude hrát v trochu jiném formátu. Tentokrát by se mělo hrát ve čtyřech skupinách po čtyřech týmech.

Je to už potřetí, co se formát ATP Cupu mění. Zatímco v roce 2020 při premiérovém ročníku absolvovalo turnaj 24 zemí, letos kvůli covidu hrálo jen 12 týmů a celá akce se stihla odehrát za šest dní.

V pondělí 3. ledna odstartují turnaje WTA 500 a ATP 250 v Adelaide, zároveň se od 4. ledna bude hrát další turnaj kategorie ATP 250 v Melbourne Parku, kde se tradičně hraje i Australian Open. Na stejném místě ve stejný den pak odstartují hned dvě akce pod hlavičkou WTA 250. Tenisu tedy bude požehnaně.

A aby toho pro úvodní týden nové sezony nebylo v Austrálii málo, budou se od 3. ledna hrát v Bendigu a Traralgonu dva mužské challengery a dva ženské turnaje ITF. Rozhodně se tedy je nač těšit.

Druhý hrací týden australské části sezony se bude týkat především kvalifikace Australian Open. Ale nejen té. V Sydney se budou hrát turnaje WTA 500 a ATP 250, k tomu se v Adelaide uskuteční akce ATP 250 a WTA 250.

Tyto turnaje budou generálkami těch nejlepších před startem hlavního vrcholu celého australského dobrodružství, kterým bude Australian Open. Hlavní soutěž melbournského grandslamu odstartuje 17. ledna a vyvrcholí v nedělí 30. ledna.

Všechny turnaje v Austrálii budou pouze pro očkované tenisty. Podle aktuálních informací nebudou moci na žádný turnaj, a to ani na ty, které se nebudou hrát ve státu Victoria, přicestovat neočkovaní hráči.