Natěšený Lehečka před Davis Cupem: O únavě nemůže být řeč!

- Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým je již kompletní. V pondělí do Innsbrucku, dějiště základní skupiny C, v níž se Češi utkají s Francií a Velkou Británií, dorazil i Jiří Lehečka. Finalista challengeru v Pau, který si vylepšil své žebříčkové maximum, je před daviscupovými bitvami pořádně nažhavený. „Každá nominace pro mě moc znamená. Nominace člověka tak nakopne, že o únavě nemůže být řeč,“ řekl bojovně.

Ještě v neděli dvacetiletý Lehečka hrál finále ve francouzském Pau, kde na místním challengeru nakonec podlehl zkušenému Radu Albotovi ve dvou setech. V pondělí ráno se ale už vypravil do dějiště Davis Cupu, cesta to přitom nebyla ani zdaleka jednoduchá.

„Vyrážel jsem brzo ráno autem z Pau do Toulouse, odkud jsem přímým letem dorazil do Mnichova a autem sem do Innsbrucku na oběd,“ vyprávěl český tenista, který kvůli cestování vynechá pondělní trénink. „Dnes mám ještě odpočinek, zítra už naplno trénuju.“

Lehečka se v Davis Cupu představí potřetí v kariéře. První dva zápasy absolvoval v roce 2019. Napřed v únorové kvalifikaci proti Nizozemsku podlehl za stavu 1:2 na zápasy Robinu Haasemu, přičemž dlouho sahal po vyrovnávacím bodu na 2:2. V září pak odehrál čtyřhru v baráži s Bosnou.

Jeho debut, jenž absolvoval v pouhých 17 letech, v něm zanechal i přes porážku jen krásné vzpomínky, na které by rád navázal. „Vzpomíná se na to krásně, první větší daviscupový zážitek, a rovnou takhle velký,“ usmíval se při vzpomínce na bitvu s Haasem, kterou nakonec prohrál 4:6, 6:2, 3:6. „Jsem rád, že jsem měl šanci ukázat, co umím. Byla to velká zkušenost. Snažím se na to navazovat a každá nominace pro mě moc znamená. Jsem rád, že můžu být součástí týmu.“

Po turnaji v Pau se Lehečka posunul ve světovém žebříčku na 138. místo světa, jeho nové maximum. Přeskočil tím na rankingu další členy týmu Tomáše Macháče i Zdeňka Koláře. Nechce však spekulovat, zda bude nominován jako týmová dvojka. „Je důležité co nejlépe hrát a být stoprocentně připravený nastoupit, kdykoli bude potřeba. To je hlavní priorita,“ řekl bojovně.

Celkově je však se svou současnou pozicí spokojený. Aby ne, vždyť letos vyhrál dva challengery, na dalších dvou byl ve finále a vzestup žebříčkem je zaslouženou odměnou. „Pocit je to dobrý. Pokaždé, když se žebříčkově roste a stoupá, tak je to příjemný. Chci ale být o dost výš. Tady nekončíme,“ upozornil, že by rád v příští sezoně pronikl do první světové stovky. Byť přiznává, že to nebude úplně snadné...

„Ono se to nezdá, je to 38 příček, ale zároveň 350 bodů, což není úplně málo, ale není to nereálné. Po této sezoně na to vrhneme, začneme v Austrálii a zkusíme to,“ podotkl.

Nyní se ale hodlá soustředit na blížící se Davis Cup. „Jsem za každou šanci rád. Už jen být v týmu je motivace do dalších dnů, měsíců a roků se posouvat na žebříčku a být platným členem,“ vyjmenovával. „Pokud nastoupím, tak kvůli tomu jsem sem jel, je to jeden z nejvyšších cílů. Bohužel nebudou diváci, ale to je pro všechny stejný a musíme se s tím vypořádat,“ přesto našel jedno negativum.

Rakousko totiž od pondělí zasáhl lockdown. S tím se pojí i nutnost odehrát daviscupové zápasy bez přítomnosti veřejnosti. Na druhou stranu, při systému, kdy budou rozhodovat jen dvě dvouhry a čtyřhra, by to mohla být i výhoda. Například Francie má tradičně výraznou podporu publika, bez níž se bude muset obejít. „Těžko říct, asi to výhoda pro nás je, ale necháme se překvapit. Jsem zvědavý a těším se,“ uvedl Lehečka.

Mladý český tenista má za sebou celkově náročnou sezonu. Odehrál totiž přes 100 zápasů. Do daviscupových bitev však hodlá vložit veškerou zbývající energii i sílu.

„Zápasů nebylo úplně málo. Skrz sezonu jsem se snažil dát i fyzicky do kupy a musím zaťukat, zdravotně jsem na tom dobře,“ usmál se. „Někdy je člověk unavený, a nominace na Davis Cup tak nakopne, že o únavě nemůže být řeč. Jsem hodně natěšený. Jsem rád, že jsem tady a že můžeme společně utvářet nějaké hodnoty,“ dodal.