Dvanáct zápasů bez prohry! Gengel na challengeru vyřadil nasazenou jedničku a prošel kvalifikací

- Radek Štohl

Marek Gengel (434.) zažívá velmi vydařené tenisové období. Šestadvacetiletý Čech po dvou titulech na turnajích nižší kategorie ITF v egyptském Šarm aš-Šajch v pondělí odpoledne zvládl finále kvalifikace na challengeru v bahrajnské Manamě, kde porazil nejvýše nasazeného Chumojuna Sultanova (391.) 4:6, 7:6(2), 6:0.

Český tenista úvodní kolo kvalifikace absolvoval během nedělního dne. V odpoledním zápase se postavil Indovi Arjunu Kadhemu, se kterým si za hodinu a tři čtvrtě poradil 4:6, 6:4, 6:3. Ve druhém a třetím setu přitom celkově třikrát musel stahovat manko brejku.

Gengelovi se nástup do pondělního finále kvalifikace nevydařil, už ve čtvrtém gemu poprvé přišel o podání. Vzápětí se sice v dlouhé hře dočkal rebrejku, v závěru sady však při vlastním servisu neodvrátil úvodní setbol duelu.

Hned ve druhé hře druhého setu zažehnal tři brejkboly v řadě, sám naopak uspěl v pátém gemu. Jelikož si o úspěšný brejk přišel za stavu 4:3, tak se nakonec šlo do zkrácené hry, ve které si připsal tři minibrejky. Sám naopak zvládl všechny míčky na podání.

Na začátku rozhodující sady přišel důležitý úvodní gem. Gengel v něm odvrátil brejkbol, vzápětí vzal soupeři podání. Ve zbývajících čtyřech gemech zápasu už přišel o pouhé čtyři fiftýny, díky čemuž se může těšit na hlavní soutěž challengeru. V ní se naposledy objevil letos v dubnu.

Challengery

Bahrain Ministry Of Interior Tennis Challenger, Manama (muži, BHR, 55 080, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace
Chumojun Sultanov (UZB, 391.) – MAREK GENGEL (459.) 6:4, 6:7(2), 0:6