Češi už trénují v krásné Olympiahalle. Kurt je středně rychlý, říká Veselý

- Jan Vojkůvka

Česká daviscupová reprezentace v sobotu zdárně dorazila do rakouského Innsbrucku, kde už ve čtvrtek 25. listopadu rozehraje své účinkování ve skupině C zápasem s Francií. V neděli se výběr kapitána Jaroslava Navrátila poprvé seznámil s prostředím Olympiahalle, kde se zápasy české skupiny odehrají. Halu, stejně jako kurt, si pochvalují. Kapitán zároveň oznámil, že nominaci pro daviscupový turnaj zeštíhlil na čtyři hráče.

V Rakousku, kde se český tým utká vedle Francie také s Velkou Británií, je už většina Navrátilova výběru. Jmenovitě jsou na místě Zdeněk Kolář, Jiří Veselý a Tomáš Macháč. Na příjezd čtvrtého člena týmu se musí ještě počkat.

„Zatím chybí Jirka Lehečka, který hraje finále ve Francii v Pau,“ uvedl Navrátil s tím, že tým bude nakonec jen čtyřčlenný, tedy bez původně nominovaného Lukáše Rosola.

S dějištěm základní skupiny Davis Cupu je, stejně jako ostatní členové týmu, spokojený. „Na to, že jsme včera dojeli po dlouhé cestě, tak panuje určitě spokojenost. Hotel máme docela blízko, hala je opravdu krásná. Povrch je poměrně pomalý, stejně tak míče, takže si myslím, že je to velmi kvalitně připravené,“ vyprávěl.

V Innsbrucku, kde se kromě skupiny C odehrají i zápasy skupiny F, bude od pondělí panovat přísný lockdown, který podle Navrátila trochu daviscupové zápolení ovlivní. Zejména pak absence veřejnosti může tenisty mrzet, byť Navrátil i na tomto faktu dokáže najít určitá pozitiva.

„Je určitě škoda, že tu nebudou diváci, ale myslím, že to může být i naší výhodou. Zvlášť francouzští fanoušci jezdí hodně podporovat svůj tým. Kluci byli zvyklí v první polovině roku hrát bez diváků, takže to bude pro všechny stejné,“ upozornil kapitán českého týmu.

„Kromě diváků sem nesmí ani novináři nebo televize a budou tu jenom hráči. Jsme v bublině. Už nás otestovali a bude důležité, abychom byli všichni negativní a byli jsme v plném složení,“ dodal Navrátil.

Chceme se porvat o nejlepší možný výsledek
Jedničkou Navrátilova výběru bude Jiří Veselý, kterému se povedlo na začátku října vybojovat titul na francouzském challengeru v Mouilleron-Le-Captif. Aktuálně 82. hráč světového žebříčku bude muset absolvovat náročné zápasy s týmovými jedničkami Francie i Velké Británie.

Na své soupeře si ovšem věří. Sebedůvěru mu dodává hlavně dostatek energie po trochu prapodivné sezoně. „Se silami jsem na tom dobře, protože jsem část roku relativně promarodil. V březnu jsem měl covid, pak post-covidové syndromy, autonehodu, pořád mě něco trápilo,“ vyjmenoval.

„Měl jsem během roku spoustu času odpočívat a myslím, že sil mám ještě pořád dost. Doufám, že předvedu dobré výkony a pomohu českému týmu získat důležité body,“ podotkl bojovně.

„Los je velice těžký, ale to jsme věděli, že na finálovém turnaji narazíme na samé kvalitní soupeře. Každý tým má velice kvalitní hráče a s kýmkoliv to bude velice obtížné,“ podotkl s tím, že celý tým odvede maximum, aby uhrál co nejlepší výsledky.

Čechům by mohlo podle něj prospět i prostředí Olympiahalle. „Moc se mi tu líbí. Kurt je středně rychlý. Skáče to relativně vysoko, takže budou určitě dlouhé výměny. Ještě je pořád čas na to, aby se kurt ohrál a trochu se zrychlil. Věřím, že si rychle zvykneme a předvedeme kvalitní výkony,“ dodal.


Galerie