Konec spekulací. Neočkovaní tenisté do Austrálie nesmí

- Jan Vojkůvka

Týdny a měsíce spekulací, za jakých podmínek proběhnou turnaje v Austrálii, které vyvrcholí grandslamovým Australian Open, jsou u konce. Naděje, že by neočkovaní hráči mohli do Melbourne za přísnějších podmínek odcestovat, vyhasly. Padlo totiž definitivní rozhodnutí, že australských turnajů se budou moci zúčastnit pouze plně očkovaní tenisté.

Nedávné zmínky, že by se neočkovaní hráči mohli turnajů zúčastnit za podmínek, které panovaly letos, tak vzaly za své. K účasti jim nebude totiž stačit ani tvrdá čtrnáctidenní izolace a život v bublině. Naopak, pokud se nestihnou plně očkovat, začátek sezony 2022 se jich týkat nebude.

To samozřejmě vyvíjí na ty, kteří se nepodrobili očkování velký tlak. Museli by totiž nyní stihnout plné dvoudávkové očkování.

Že se nejedná pouze o jeden z možných scénářů, potvrdil turnajový ředitel Australian Open Craig Tiley. Ten v sobotu ráno uvedl, že neočkovaní tenisté skutečně nebudou moci přicestovat do Austrálie.

„Všichni, od diváků přes zaměstnance až po hráče, budou muset být očkovaní,“ uvedl Tiley v oficiálním prohlášení. Zároveň se dotkl i ožehavého tématu okolo Novaka Djokoviče, který očkování bere jako soukromou záležitost a není jasné, zda se nechal očkovat či nikoliv. Srb je dlouhodobě odpůrcem nucené vakcinace.

„Rojí se spousta spekulací ohledně Novakova stavu, on sám ovšem říká, že je to soukromá záležitost. Rádi bychom jej tu viděli, ale nyní ví, že aby tu mohl hrát, musí být očkovaný,“ podotkl Tiley.

Původní informace hovořily o tom, že by se do Austrálie mohli vydat i hráči, kteří nebudou plně očkovaní. Tuto možnost připustila i australská vláda. Vidle do této snahy o vyjednání výjimky ovšem hodil Daniel Andrews, premiér státu Victorie, jehož hlavním městem je právě Melbourne.

Tento politik proti účasti neočkovaných sportovců bojoval, důvod přitom byl prostý. Zatímco po milionech Australanů je vyžadováno kvůli zaměstnání očkování, jak by pak těmto lidem vysvětloval, že oni se očkovat musí, zatímco do země cestují sportovci a jejich týmy, kteří nejsou plně očkováni? A tato argumentace nakonec padla na úrodnou půdu.

Příští sezona bude zahájena na australských turnajích na začátku nového roku. Vrcholem bude Australian Open, které by mělo začít 17. ledna.