Hořký konec parádního roku. Zraněný Berrettini přijde také o Davis Cup

- Marek Bartošík

Matteo Berrettini vynechá kvůli zranění břišního svalu finálový turnaj Davis Cupu, který začíná 25. listopadu. Sedmý hráč žebříčku měl být tahounem italské reprezentace v turínské skupině E, kde domácí tenisté narazí na Spojené státy americké a Kolumbii. V sestavě ho nahradí deblista Simone Bolelli.

Namísto stylového zakončení vydařené sezóny musí Matteo Berrettini vytrpět hořké zklamání. Pětadvacetiletý Ital, jenž odehrál na Turnaji mistrů v Turíně kvůli zranění břišního svalu pouze část prvního utkání a poté odstoupil, nestihne ani finálový turnaj Davisova poháru.

„Nebudu schopen startovat na letošním Davis Cupu. Je zbytečné vám říkat, jak bolestivé a smutné pro mě byly poslední dny,“ uvedl Berrettini.

Nehrající kapitán Filippo Volandri s ohledem na absenci původní týmové jedničky povolal zkušeného Simoneho Bolelliho, jenž se nyní nachází na 26. místě deblového žebříčku ATP. V nominaci jsou spolu s ním Jannik Sinner (11. v singlovém rankingu), Lorenzo Sonego (27.), Fabio Fognini (37.) a Lorenzo Musetti (59.).

Berrettiniho letos trápil břišní sval také na Australian Open, kde nenastoupil do osmifinále. Italský hráč v této sezóně na grandslamech dále zapsal čtvrtfinále na Roland Garros a US Open, na Wimbledonu dokráčel až do finále. Kromě toho získal tituly na antuce v Bělehradě a na trávě v Queen’s Clubu.