Velká bitva. Medveděv proti Sinnerovi odvrátil dva mečboly

- Radek Štohl

Daniil Medveděv (2.) základní skupinu Turnaje mistrů zakončil bez porážky. Vítěz letošního US Open v závěrečném zápase porazil náhradníka za Mattea Berrettiniho (7.) Jannika Sinnera (11.) 6:0, 6:7(5), 7:6(8).

Před čtvrtečním večerním zápasem už o budoucnosti obou tenistů bylo rozhodnuto. Zatímco Medveděv měl jistotu účast v sobotním semifinále, tak Sinnera by ani případná výhra mezi čtyři nejlepší tenisty neposunula. Druhé postupové místo si zajistil Alexander Zverev.

Úvodní sada přesto vypadala až příliš jednoznačně. Daniil Medveděv si celkově vypracoval sedm brejkbolů, přičemž třikrát dokázal uspět. Při vlastním podání naopak ztratil tři fiftýny, po pouhých šestadvaceti minutách hry setu tak bylo rozhodnuto.

Italský mladík se však nevzdal. Ve čtvrtém gemu druhého setu poprvé na returnu získal své šance, tu čtvrtou využil. Vzápětí ale o výhodu přišel. Druhé dějství přesto šlo na jeho konto. Během tiebreaku byl k vidění jediný minibrejk, na který za stavu 5:5 dosáhl právě Jannik Sinner.

Vítěz druhé sady v pátém gemu závěrečného setu urval druhý brejk v zápase, následně ho čistou hrou potvrdil. Znovu ale jeho soupeř byl proti, v osmém gemu bylo srovnáno 4:4. A stejně jako ve druhém setu se i tentokrát šlo do zkrácené hry.

Medveděv v ní vedl 3:1 a 5:3, v obou případech ale náskok ztratil. Za stavu 5:6 a 7:8 navíc při vlastním podání odvracel mečboly. Zápas nakonec ve svůj prospěch uzavřel Rus, který vyhrál tiebreak 10:8.

Dvouhra – Červená skupina

Alexander Zverev (GER, 3.) – Hubert Hurkacz (POL, 9.) 6:2, 6:4
Daniil Medveděv (RUS, 2.) – Jannik Sinner (ITA, 11.) 6:0, 6:7(5), 7:6(8)