Turnaj mistryň: Muguruzaová šampionkou, Krejčíková se Siniakovou triumfovaly ve čtyřhře

- Redakce

Poslední hrací den Turnaje mistryň v mexické Guadalajaře přinesl Barboře Krejčíkové a Kateřině Siniakové sladkou tečku za sezónou. České tenistky porazily ve finále deblového turnaje belgicko-tchajwanské duo Elise Mertensová, Su-wej Sie 6:3, 6:4 a získaly pátou letošní trofej. Singlovou šampionkou se stala Garbiňe Muguruzaová, která udolala po setech 6:3 a 7:5 Estonku Anett Kontaveitovou.

Krejčíková se Siniakovou ovládly čtyřhru!
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se radují jako první ryze český pár v historii z deblového titulu na Turnaji mistryň. Elitní české duo porazilo ve finále belgicko-tchajwanský tandem Elise Mertensová, Su-wej Sie po hodině a 18 minutách 6:3 a 6:4. Krejčíková se Siniakovou tak v mexické Guadalajaře zopakovaly dvousetové vítězství ze základní skupiny nad stejným párem. 

Na returnu udeřily jako první české reprezentantky, když odskočily do vedení 4:2. Ačkoliv náskok rychle ztratily, obratem si vysloužily další úspěch na returnu, který následně potvrdily při svém podání. Ve druhém dějství se urodil jediný brejk hned v prvním gemu. Závěr utkání nabídl pořádné drama – poslední tři gemy rozsoudil vždy až rozhodující fiftýn za stavu 40:40. Krejčíková se Siniakovou v závěrečné hře dokonce otočily při vlastním podání nepříznivý stav 30:40.

„Byl to pro nás dobrý den, všechno jsme udělaly nejlépe, jak jen šlo. Naše hra fungovala, byly jsme velmi dobrý tým. Je velmi speciální dostat trofej od Martiny (Navrátilové), ke které jsme vzhlížely. Je pro nás velká hrdinka. Celý den byl pro nás úžasný, moc jsem si ho užila,“ uvedla na tiskové konferenci Krejčíková.

„Musím poděkovat Báře, protože to pro ni bylo těžké. Je úžasné, že se nám týden takhle povedl, musely jsme zůstat agresivní, obě jsme hrály dobře, udržovaly jsme si týmového ducha a bojovaly jsme. Jsem šťastná, že máme trofej,“ poznamenala Siniaková.

Češky letos nasbíraly hned pět trofejí, když ovládly také olympijský turnaj v Tokiu, grandslamové Roland Garros a akce v Madridu a Melbourne (Gippsland Trophy). Siniaková přezimuje díky triumfu v Guadalajaře na vrcholu deblového žebříčku, Krejčíková bude figurovat na druhém místě.

„Je to velmi speciální. Jsem moc ráda, že jsem sezónu uzavřela tímto způsobem,“ komentovala Siniaková.

Pětadvacetiletá Krejčíková pronesla při ceremoniálu v angličtině působivý a dojemný proslov k výročí sametové revoluce, tedy jednomu z českých státních svátků. Překlad její řeči si můžete přečíst níže:

„Ráda bych zmínila, že dnes je pro Českou republiku a naše slovenské přátele velmi speciální den, říkáme mu sametová revoluce. 17. listopadu 1989, kdy byli Češi a Slováci jeden národ, vyšli velmi stateční studenti a občané do ulic a demonstrovali proti tehdejšímu nedemokratickému režimu. A díky nim a jejich oběti teď může moje generace svobodně žít v krásné zemi. Aby všichni rozuměli, co se tehdy dělo, máme tady Martinu Navrátilovou, která byla kvůli režimu donucena z Československa emigrovat. Jsem ráda, že tento režim už u nás není a že můžeme žít ve svobodě. Ráda bych poděkovala všem doma za to, co udělali a jak byli stateční. Jsem hrdá na to, že jsem z České republiky.“

Kompletní ohlasy českých hráček najdete zde

Vítězkou se stala Garbiňe Muguruzaová
Španělka Garbiňe Muguruzaová (5.) poprvé v kariéře ovládla Turnaj mistryň. V mexické Guadalajaře si ve finále poradila s Estonkou Anett Kontaveitovou (8.), kterou přehrála po setech 6:3 a 7:5.

V prvním setu rozhodl sedmý gem, ve kterém Španělka brejkla svou soupeřku a dostala se do vedení 4:3. To si Muguruzaová udržela a zvítězila 6:3.

Druhý set nabídl o poznání vyrovnanější bitvu, estonská tenistka dokonce vzala soupeřce podání a ujala se vedení 5:3. Jenže slibně rozjetý průběh neudržela, Muguruzaová set otočila a stala se poprvé v kariéře vítězkou Turnaje mistryň. 

„Cítím se extrémně šťastná. Velká úleva, protože se jednalo o turnaj, ve kterém se mi na začátku nedařilo. Je to velmi emotivní. Znamená to pro mě hrozně moc,“ nechala se slyšet Muguruzaová na pozápasové tiskové konferenci.

A zhodnotila i celou svou sezónu. „Byla celkově skvělá, vyhrála jsem tři tituly. Samozřejmě, byla nahoru, dolů. Měla jsem nějaká zranění, nevyhrála jsem grandslam. Nicméně cítím se stabilnější a šťastnější,“ řekla tenistka, která se stala první Španělkou v historii, která ovládla Turnaj mistryň. 

Akron WTA Finals Guadalajara (ženy, MEX, 5 000 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Garbiňe Muguruzaová (ESP, 3.) – Anett Kontaveitová (EST, 7.) 6:3, 7:5 

Finále čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Mertensová (BEL), Sie (TPE) 6:3, 6:4