Federer prolomil mlčení: Běhat začnu až v lednu, start na Wimbledonu by mě překvapil

- Marek Bartošík

Roger Federer v rozhovoru pro švýcarský regionální deník Tribune de Genève uvedl, že se nezúčastní Australian Open 2022. Čtyřicetiletý tenista dále informoval, že operace jeho kolene byla tentokrát rozsáhlejší. Lékaři totiž ošetřili kromě pravého vnitřního menisku i chrupavku. Federer se bude moci vrátit k plnému tréninku přibližně v březnu nebo dubnu. „Byl bych neuvěřitelně překvapený, pokud bych byl připraven hrát už ve Wimbledonu. Austrálie nepřichází v úvahu. Už před operací jsme věděli, že poté bude nutná mnohaměsíční pauza,“ řekl Federer.

Co před několika dny nastínil Federerův kouč Ivan Ljubičič, nyní potvrdil sám legendární tenista. Dvacetinásobný grandslamový šampion vynechá podruhé za sebou Australian Open, na němž šestkrát triumfoval (naposledy v roce 2018).

Aktuálně 16. hráč žebříčku ATP pro Tribune de Genève popsal, jak postupuje jeho rehabilitace po čtvrté operaci kolene, která byla ze všech dosavadních jasně nejnáročnější.

„Chtěl jsem počkat na první velkou kontrolu, než udělám veřejné prohlášení. Začal jsem dlouhý rehabilitační proces, do něhož dávám celé své srdce a duši. Nicméně situace není stejná jako v roce 2016, musím být trpělivý,“ připomněl Federer první operaci kolene, po které senzačně ovládl Australian Open 2017.

„Doktoři říkali, že budu v lednu schopen rekreačně běhat a postupně se vrátím na kurt. Upřímně nevím kdy, ale tenis už jsem trochu hrál s dětmi. V březnu nebo dubnu bych mohl začít naplno trénovat,“ vyjmenoval Federer.

Bývalý vládce světové pořadí, na jehož vrcholu strávil celkem 310 týdnů, se naposledy představil na dvorcích ve čtvrtfinále letošního Wimbledonu, kde utrpěl porážku 3:6, 6:7(4) a 0:6 s Polákem Hubertem Hurkaczem.

Federer, který v kariéře odehrál více než 1500 utkání na elitním okruhu, chce ještě nějakou porci na své konto přidat. Vidina dalších tenisových úspěchů ale nebyla ani zdaleka jediným cílem komplexnější operace kolene.

„Podstoupil jsem ji, abych mohl v budoucnu lyžovat s dětmi, případně hrát fotbal nebo tenis,“ sdělil hvězdný Švýcar.

„A chci ještě jednou vidět, čeho můžu jako tenisový profesionál dosáhnout. Bojuji za to a jsem velmi motivovaný. Cítím podporu mého týmu i mé rodiny. Všichni si přejeme, abych řekl tenisu sbohem za mých vlastních podmínek na tenisovém kurtu,“ doplnil s nadějí jeden z nejlepších tenistů historie.