Nejtěžší turnaj, který jsem hrála, přiznala Plíšková. Sezonu bere jako jednu z nejlepších

- Jan Vojkůvka

Karolína Plíšková má za sebou svou letošní derniéru. Byť v základní skupině na Turnaji mistryň vybojovala hned dvě výhry, tentokrát to na postup do semifinále nestačilo. S výsledkem je přesto nadmíru spokojená, a to zejména kvůli obtížným podmínkám, které v Guadalajaře panují. „Zdejší podmínky nejsou nic pro mě. Ale získala jsem dvě vítězství, jsem na to moc pyšná,“ uvedla na tiskové konferenci.

Cesta ke druhé výhře v základní skupině nebyla snadná. Plíšková v prvním setu obdržela od Barbory Krejčíkové kanára a nevypadalo to s ní vůbec dobře. Duel však dokázala otočit. „Tvrdě jsem bojovala, abych si dala šanci aspoň k tomu, abych počkala, jestli něco nezkazí, protože v prvním setu nezkazila vůbec nic. Přišlo to, i když samozřejmě dost pozdě,“ uvedla světová čtyřka.

I přes dvě výhry na turnaji (kromě Krejčíkové porazila i Garbiňe Muguruzaovou) však do semifinále neprošla. O jejím osudu rozhodlo vítězství Muguruzaové nad Anett Kontaveitovou. „Mnohdy by to stačilo k postupu do semifinále,“ upozornila. Letos však nikoliv. Ale vyřazení už ve skupině nebere jako tragédii. Pro postup udělala maximum, a to na turnaji, který byl pro ni nesmírně obtížný.

„Vzhledem k tomu, že se jsem se tu jediný den necítila dobře, je to nejtěžší turnaj, který jsem hrála,“ poznamenala Plíšková. „Zdejší podmínky nejsou nic pro mě. Vůbec jsem se necítila, hlavně v trénincích. Pak je těžké cítit se úžasně v zápasech, když se necítíte dobře v tréninku. Ale díky pozitivnímu přístupu v zápasech, ne teda v trénincích, jsem získala dvě vítězství.“

„Jsem na to moc pyšná, protože si nepamatuju, kdy jsem odehrála tolik zápasů a tréninků s tak špatným pocitem. Normálně je nějaký den špatný, další zase lepší, ale tady nebylo lepší nic,“ dodala k účinkování v Guadalajaře.

S Bajinem bude pokračovat
Ještě než se pustila do hodnocení uplynulé sezony, svěřila se s dobrou zprávou z vlastního tábora. Spolupráce se zkušeným trenérem Saschou Bajinem bude pokračovat i příští rok. „Se Saschou všechno běží skvěle. Domluvili jsme se na příští rok, což je pro mě úžasné. Doufám, že i pro něj. Myslím, že jsme měli skvělý rok. Cítím se s ním šťastná a cítím, že mi rozumí,“ usmívala se.

Úspěšná spolupráce s trenérem je také jedním z důvodů, proč Plíšková prožila vydařený ročník 2021. Byť nezískala žádný titul, s výsledky je spokojená. A i s tím, jak zvrátila nevydařenou první část roku, kdy jejím maximem byla pouze čtvrtfinále v Dauhá či Stuttgartu.

„Podařilo se mi otočit, že se mi nedařilo. Většinou se mi v sezonách dařilo od začátku, vždycky jsem měla nějaký vyhraný turnaj a nebyl na mě takový tlak, že musím,“ vyprávěla česká tenistka. „Teď jsem vypadla z desítky a myslím, že dost lidí mě odepsalo, že už nikdy nebudu hrát tak dobrý tenis.“

Výrazněji se jí začalo dařit v květnu, kdy došla do finále v Římě. Pak přišlo překvapivé finále Wimbledonu, další finále v Montrealu, semifinále v Cincinnati, čtvrtfinále US Open... A pozice světové čtyřky v žebříčku WTA.

„I když to trvalo chvíli, nebylo to pár týdnů, tak se z toho podařilo udělat super rok. Myslím, že to byla jedna z mých nejlepších sezon, protože dostat se zpátky do grandslamového finále, ještě ve Wimbledonu, kde se mi nikdy nedařilo, hodnotím jako jeden ze svých největších úspěchů v kariéře,“ dodala.