Prima holka, váží si sportu, chválí Krejčíkovou legenda Navrátilová. Co zjistila o Guadalajaře?

- Marek Bartošík

Legendární Martina Navrátilová je opět na Turnaji mistryň, tentokrát jako ambasadorka spolu se svou kamarádkou a další tenisovou ikonou Chris Evertovou. Navrátilová, jež v říjnu oslavila pětašedesátiny, může v mexické Guadalajaře s nadšením sobě vlastním sledovat také Barboru Krejčíkovou, jíž občas vypomáhá jako velezkušená konzultantka. „Ráda jí pomůžu, když se mě zeptá, protože je opravdu fajn, váží si sportu,“ zmínila na on-line setkání s českými novináři Navrátilová.

I když je jedinec dostatečně informován o fenomenálních výkonech Rogera Federera, Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala, Steffi Grafové či Sereny Williamsové, při studiu statistik Martiny Navrátilové si připadá jako v jiném tenisovém vesmíru...

Věřte nebo ne, Navrátilová triumfovala na Turnaji mistryň v rozmezí let 1977 a 1991 osmkrát ve dvouhře a třináctkrát ve čtyřhře, v obou disciplínách je suverénní rekordmankou! Nyní si legenda bílého sportu užívá v mexické Guadalajaře roli ambasadorky prestižního turnaje.

„V Guadalajaře jsem úplně poprvé. Je to jediný město na světě, které má ve jménu pět áček. Někdo mi to řekl a je to pravda,“ smála se Navrátilová. „Fanoušci jsou vynikající, hodně nadšení. Největší potíž mají holky samozřejmě s nadmořskou výškou (Guadalajara leží ve výšce přibližně 1560 metrů nad mořem, pozn. red.). Ale ostatní je výborný – hotel, jídlo, tequila je taky vynikající,“ poznamenala v dobré náladě.

Majitelka celkem 59 grandslamových trofejí moc dobře ví, jak se hraje v horských podmínkách. Vždyť dvacet let bydlela v coloradském Aspenu, který leží ve výšce přes 2400 metrů nad mořem.

„Technika úderů musí být úplně perfektní. Protože zahrajete úder, myslíte si, že ho dáte tři metry do kurtu, a on je tři metry v autu,“ popisovala své poznatky někdejší světová jednička ve dvouhře i ve čtyřhře.

Navrátilová má zkušeností z různorodých prostředí a situací na rozdávání a neváhá se o ně podělit třeba s Barborou Krejčíkovou, která se letos jako jediná tenistka kvalifikovala na WTA Finals v obou disciplínách.

„Má moje číslo, někdy se ozve. Když se mě zeptá, ráda pomůžu. Ale radím jí, i když se mě nezeptá,“ glosovala tenisová legenda. „Ona je moc prima holka, váží si sportu,“ pochválila pětadvacetiletou Krejčíkovou.

„Nechci ale šlapat Alešovi (Kartusovi, trenéru Krejčíkové, pozn. red.) na paty. Když je něco úplně jasný, tak řeknu, že tohle by se mohlo trošku změnit nebo přizpůsobit. Není to nic pravidelného, ale čas od času jsme ve spojení,“ doplnila ambasadorka Navrátilová.