Egyptská vítězná jízda pokračuje! Gengel slaví druhý titul v řadě

- Petr Sumbal

Deset zápasů, deset vítězství. Takto dokonale zní bilance Makra Gengela z posledních dvou turnajů kategorie ITF 15 hraných v egyptském tenisovém centru v Šarm aš-Šajchu. Byly z toho dva tituly, dnes přidal šestadvacetiletý český tenista ten druhý a letos už čtvrtý triumf. Celkově má ve sbírce Gengel titulů šest.

Nejenže si Gengel v Šarm aš-Šajchu došel pro další titul, dokonce v celém průběhu turnaje neztratil ani jeden set. V prvním kole nasazená trojka dovolila jen dva gemy Bělorusovi Eriku Arutjunjanovi, v osmifinále Gengel znovu potvrdil roli favorita, tentokrát vyhrál dvakrát 6:3 nad kanadským tenistou Kelseym Stevensonem.

Další rychlou směnu na kurtu si Gengel odkroutil ve čtvrtfinále, v němž vyřídil 6:2, 6:1 Rusa Sergeje Pogosjana. Utkání trvalo pouhých 45 minut. V sobotu dostal český tenista neplánované volno, podmínky v Egyptě totiž odehrání semifinále neumožnily. Až dnes tak odehrál vítězné utkání (7:5, 6:4) nad Britem Danielem Littlem a rychle se musel chystat také na finále.

I to Gengel s přehledem zvládl, v první sadě dokonce soupeři Loicu Cloesovi z Belgie nadělil kanára a po vítězství 6:0, 6:4 mohl oslavit další turnajové vítězství do sbírky.

Gengel má za sebou docela náročný program, v posledních týdnech kromě turnajů v Egyptě stihl odehrát po boku Tomáše Macháče deblový turnaj v německém Ismaningu a také ligová utkání v Itálii. Nyní má v plánu týdenní volno a následně by měl vyrazit sbírat další body do žebříčku na některý z challengerů, jak prozradil v nedávném rozhovoru pro Tenisový svět.

V příštím vydání žebříčku ATP by měl Gengel poskočit o 15 míst na 459. příčku. Jeho dosavadním maximem je 430. pozice.

Cesta do finále

Finále: MAREK GENGEL (474.) – Loic Cloes (BEL, 2068.) 6:0, 6:4
Semifinále: MAREK GENGEL (474.) – Daniel Little (993.) 7:5, 6:4
Čtvrtfinále: MAREK GENGEL (474.) – Sergej Pogosjan (RUS, 1370.) 6:2, 6:1
Osmifinále: MAREK GENGEL (474.) – Kelsey Stevenson (CAN, 695.) 6:3, 6:3
1. kolo: MAREK GENGEL (474.) – Erik Arutjunjan (BLR, 1413.) 6:1, 6:1