Turnaj mistrů: Medveděv na úvod porazil Hurkacze, zraněný Berrettini v slzách skrečoval

- Redakce

První den letošního Turnaje mistrů v italském Turíně je za námi. Obhájce titulu Daniil Medveděv porazil polského debutanta Huberta Hurkacze ve třech setech. Domácí tenista Matteo Berrettini skrečoval zkraje druhého setu kvůli zranění břišního svalu souboj s Alexanderem Zverevem. Kromě dvou singlových duelů se uskutečnily také dvě deblové bitvy.

Berrettini skrečoval proti Zverevovi
Smutně skončilo první utkání před domácím publikem na Turnaji mistrů v Turíně pro italského tenistu Mattea Berrettiniho (7.). Wimbledonský finalista skrečoval za stavu 6:7(7) a 0:1 kvůli zranění břišního svalu souboj s Němcem Alexanderem Zverevem (4.).

Pětadvacetiletý Berrettini nevyužil ve dvanácté hře úvodního setu dva setboly na returnu. S ohledem na jeho zranění je velmi pravděpodobné, že do zbývajících dvou duelů v základní skupině místo něj zasáhne italský náhradník Jannik Sinner (10.).

„Neuvěřitelné. Atmosféra byla jedna z nejlepších, jaké jsem ve svém životě zažil. Proto se teď nejspíš cítím tak špatně. Myšlenka, že jsem nemohl dokončit zápas, mě zabíjí,“ uvedl na tiskové konferenci smutný Berrettini.

Medveděv odstartoval svou obhajobu vítězstvím nad Hurkaczem
Poslední významný turnaj roku otevřel ve dvouhře v rámci Červené skupiny ve 14 hodin souboj Medveděva (2.) s nováčkem na Turnaji mistrů Hurkaczem (9.). Ruská světová dvojka splnila roli favorita a svého polského soupeře přehrála 6:7(5), 6:3, 6:4. První sada se odehrála bez jediného brejkbolu na obou stranách, a rozhodnout tak musel tiebreak, který vyšel lépe Hurkaczovi, který si vypracoval vedení 6:2 a poté proměnil svůj čtvrtý setbol.

Ani druhá sada moc brejkových příležitostí nenabídla, velmi rychlý kurt znamenal obrovskou výhodu pro hráče na servisu. Jedinou výjimkou byl hned druhý gem druhého setu, ve kterém se dostal Medveděv ke dvěma brejkbolům a druhý z nich využil. To mu stačilo k tomu, aby dostal zápas do rozhodující třetí sady. Také v ní dokázal ruský tenista využít svou šanci hned v úvodu, Hurkaczovi tentokrát sebral podání v úvodní hře. Ve zbytku setu si Medveděv bez problému pohlídal cestu za prvním vítězstvím na letošním Turnaji mistrů.

V pozápasovém rozhovoru na kurtu Medveděv mluvil právě o extrémně rychlém povrchu, na kterém se Turnaj mistrů v Turíně hraje. „Diváci by si mnohem víc užili, kdyby byl ten povrch pomalejší. Při svém podání jsem nebyl skoro vůbec pod tlakem a zároveň byly jen dva gemy v zápase, kdy jsem měl šanci soupeře brejknout a naštěstí se mi to pokaždé povedlo,“ hodnotil vítěz zápasu.

„Nešlo hrát delší výměny, v podstatě to bylo celý zápas o tom, kdo se jako první dostane k tomu, že může trefit vítězný úder, a většinou to znamenalo konec výměny. Měl jsem štěstí, že se mi to dařilo ve druhém a třetím setu o něco lépe. Podání bylo obrovskou výhodou,“ řekl Medveděv, který při svém podání za celý zápas nečelil ani jednomu brejkbolu a dopustil se celkově jen osmi nevynucených chyb oproti Hurkaczovým 23.

Odstartovaly také čtyřhry
Kromě dvouher se dnes konaly také dva zápasy Turnaje mistrů ve čtyřhře. V prvním utkání Zelené skupiny porazili nejvýše nasazení Nikola Mektič a Mate Pavič pár Kevin Krawietz, Horia Tecau dvakrát 6:4, když v utkání ani jednou nepřišli o svůj servis.

Turnaj zahájila vítězně také dvojice Marcel Granollers, Horacio Zeballos, která porazila duo Ivan Dodig, Filip Polášek po setech 4:6, 7:6(10), 10:6. První set byl velmi rychlý, oba páry si dlouho s přehledem držely servis, až v desátém gemu chorvatsko-slovenská dvojice dokázala podání soupeřů prorazit a rovnou z toho byl i zisk první sady. Ve druhém setu se pokračovalo ve vyrovnaném tenisu a ke slovu se dostal tiebreak, který byl nesmírně dramatický a nakonec ho v poměru 12:10 vyhráli Granollers se Zeballosem. Také rozhodující supertiebreak pak patřil v poměru 10:6 španělsko-argentinskému páru.

Dvouhra – Červená skupina

Daniil Medveděv (RUS, 2.) – Hubert Hurkacz (POL, 9.) 6:7(5), 6:3, 6:4
Alexander Zverev (GER, 3.) – Matteo Berrettini (ITA, 7.) 7:6(7), 1:0 skreč Berrettini

Čtyřhra – Zelená skupina

Mektič, Pavič (oba CRO) – Krawietz (GER), Tecau (ROU) 6:4, 6:4
Granollers (ESP), Zeballos (ARG) – Dodig (CRO), Polášek (SVK) 4:6, 7:6(10), 10:6