NextGen ATP Finals: Alcaraz slaví titul! Kordu porazil 3:0

- Redakce

Španělský mladík Carlos Alcaraz neokusil na NextGen ATP Finals v italském Miláně hořkost porážky a slaví zisk turnajové trofeje. Turnaj mistrů do 21 let ovládl po sobotním vítězství nad Sebastianem Kordou, jehož porazil ve třech setech 4:3(5), 4:2, 4:2.

Alcaraz v utkání předváděl hodně soustředěný výkon. Sice čelil hned šesti brejkbolům, ale všechny dokázal odvrátit a nepovolit soupeři ani jeden úspěch na returnu.

Po vyrovnaném průběhu úvodní sady se mu povedlo ve dvou dalších setech Kordovi sebrat vždy jedno podání a dokráčet si pro triumf. Potvrdil tím skvělou formu z průběhu celého NextGen ATP Finals, na kterém v pěti utkáních ztratil pouze jeden set!

Osmnáctiletý Španěl vstupoval do této sezony na 141. místě světa. Spolu se svým týmem dlouhodobě avizoval, že jeho cílem je posun do elitní padesátky světa, což splnil a dokonce výrazně překonal, jelikož se prodral na 32. příčku žebříčku.

Kromě titulu na challengeru v Oeiras si letos připsal i premiérový triumf na okruhu ATP, když zvítězil na antuce v Umagu. K tomu byl ve čtvrtfinále US Open, třetím kole Roland Garros a semifinále na turnajích ATP ve Winston Salemu a Vídni. Životní rok nyní zakončil triumfem na Turnaji mistrů do 21 let.

Celková letošní bilance Alcaraze zní 32 výher a 17 porážek a Španěl je od roku 1992 nejmladším tenistou, který vyhrál v jednom roce více než 30 utkání.

„Je to něco úžasného, vítězství na tomto turnaji pro mě znamená opravdu hodně,“ radoval se v rozhovoru na kurtu Alcaraz. „Na začátku utkání jsem byl velmi nervózní, ale musel jsem se rychle uklidnit, abych odvrátil brejkboly,“ připomněl nesnadný vstup do zápasu, kdy rychle prohrával 15:40, podání si však nakonec v prvním gemu neprohrál. „Věděl jsem, že Korda má skvělé podání, takže jsem dnes musel předvést svůj nejlepší tenis,“ dodal šampion.

Finále
Carlos Alcaraz (ESP, 32.) – Sebastian Korda (USA, 39.) 4:3(5), 4:2, 4:2