Historický zápis na challengerech! Nizozemec vylepšil letitý rekord v počtu titulů

- Marek Bartošík

Tallon Griekspoor rozhodně nepatří mezi elitu na mužském okruhu, nicméně letos se zásluhou řady kvalitních výsledků zapsal do tenisové historie. Pětadvacetiletý Nizozemec totiž v této sezóně ovládl už sedm challengerových turnajů ve dvouhře, což se dosud žádnému jinému hráči nepovedlo. Griekspoor navíc získal čtyři trofeje v období od konce září do posledního víkendu, kdy zarovnal svou vítěznou šňůru na 20 zápasů!

Vše začalo zkraje května na pražské Štvanici, kde Tallon Griekspoor ukořistil první letošní a celkově svůj třetí singlový titul na okruhu ATP Challenger Tour. Sotva si kdo mohl myslet, že o půl roku později bude konto nizozemského tenisty bohatší o šest dalších turnajových vavřínů!

Griekspoor přidal v červnu titul z Bratislavy, v červenci se radoval na domácím podniku v Amersfoortu. Na vítěznou vlnu se vrátil koncem září, kdy nejprve opanoval challenger ve španělské Murcii a následně oslavil dva triumfy v Neapoli a jeden na španělském Tenerife, kde už se hrálo na tvrdém povrchu. Nizozemec tak potvrdil, že mu beton svědčí stejně jako antuka.

Právě na Tenerife si Griekspoor vyšlápl na dvě španělské hvězdy – v semifinále vyřadil bývalou světovou sedmičku Fernanda Verdasca (7:6, 6:7, 6:3) a ve finále si poradil se čtyřnásobným grandslamovým čtvrtfinalistou Felicianem Lópezem (6:4, 6:4).

Griekspoor, který je aktuálně na svém žebříčkovém maximu – 72. místě, nyní hraje na halovém challengeru v Bratislavě. Ve slovenské metropoli dnes zvládl souboj prvního kola s domácím outsiderem Lukášem Pokorným (7:6, 6:1), a svou vítěznou sérii tak rozšířil na 21 utkání. O prodloužení parádní šňůry bude usilovat ve čtvrtečním osmifinále proti Ukrajinci Danylovi Kaleničenkovi (510.).

Dosavadní kalendářní rekord na ATP Challenger Tour čítal šest trofejí ze dvouhry, který spolu drželi Maročan Júnis Al Ajnáví (1998) a Argentinci Facundo Bagnis (2016) a Juan Ignacio Chela (2001). Na metu šesti vavřínů za sezónu letos dosáhl i pětadvacetiletý Francouz Benjamin Bonzi.

České fanoušky může těšit, že sedm challengerových triumfů letos vybojoval pětadvacetiletý Zdeněk Kolář, jenž uspěl třikrát ve dvouhře a čtyřikrát ve čtyřhře. K nejlepším hráčům na zmíněné úrovni patří v roce 2021 také čerstvě dvacetiletý Jiří Lehečka (dva tituly ze singlu a tři z deblu).