Turnaj mistryň: Plíšková udolala Muguruzaovou, Krejčíková na úvod podlehla Kontaveitové

- Redakce

Obě české singlistky se představily hned v úvodní hrací den na Turnaji mistryň v mexické Guadalajaře. Barbora Krejčíková zkraje programu prohrála s rozjetou Estonkou Anett Kontaveitovou ve dvou setech. Karolína Plíšková se střetla se Španělkou Garbiňe Muguruzaovou, kterou udolala po obrovské bitvě ve třech setech. Kromě dvou singlových soubojů se uskutečnily také dva deblové duely, jež byly bez české účasti.

Plíšková vstoupila do Turnaje mistryň vítězně
Karolína Plíšková (4.) po obrovské bitvě udolala na Turnaji mistryň Španělku Garbiňe Muguruzaovou (5.) a připsala si úvodní výhru ve skupině Teotihuacán. Česká tenistka zvítězila za dvě hodiny a šestadvacet minut, a to po setech 4:6, 6:2 a 7:6(6).

Plíšková vstoupila do zápasu skvěle, hned na úvod vzala soupeřce servis. Jenže vzápětí prohrála dva po sobě jdoucí gemy na svém podání, čehož Španělka využila a první sadu ovládla výsledkem 6:4. Ve druhém setu rozjela devětadvacetiletá tenistka na svém podání parádní show – trefila 89 % prvních servisů a při svém podání ztratila jen dvě výměny. Češka získala 33 minut trvající set v poměru 6:2.

Ten rozhodující nabídl obrovskou bitvu, „Ace Queen“ ji však mohla ukončit za stavu 5:4, kdy měla k dispozici dva mečboly. Ani jeden ve vítězství nepřetavila, a tak zápas dospěl do tiebreaku. V něm prakticky vymizela výhoda servisu, přesto to Karolínu Plíškovou mrzet nemusí – celkově čtvrtý mečbol využila a po výsledku 7:6(6) oslavila úvodní výhru na turnaji.

„První set byl nic moc. Kdybych hrála tak, jako v tom druhém a třetím, určitě jsem ho mohla ovládnout. Začala jsem do toho pak víc chodit, a to i z returnu. Třetí set už byl také o štěstí, ale myslím si, že jsem mu šla naproti,“ zhodnotila zápas Plíšková.

A okomentovala také nevyužité mečboly. „Nebyla jsem moc klidná. Bylo to docela vyhrocené,“ rozesmála se na tiskové konferenci. V těžkých chvílích jí vypomohli ale také fanoušci. „Atmosféra byla super, až mě to překvapilo. I když výměny občas nebyly úplně pohledné, tak diváci nám pořád fandili a podporovali nás. Hrát před takovým publikem je úplně o něčem jiném,“ pochvalovala si.

Krejčíková nenašla recept na Kontaveitovou
Barbora Krejčíková ve svém prvním singlovém utkání na Turnaji mistryň neuspěla. Světová trojka prohrála v mexické Guadalajaře v souboji dvou pětadvacetiletých tenistek s Estonkou Anett Kontaveitovou (8.) po hodině a 15 minutách 3:6 a 4:6.

Krejčíkovou v duelu sráželo velké množství nevynucených chyb, kterých spáchala hned 34 (její soupeřka pouze 16 při podobném počtu vítězných úderů). Estonská reprezentantka nečelila ve svižném klání ani jednomu brejkbolu, naopak sama proměnila dvě ze tří příležitostí na returnu. Svou vítěznou sérii tak rozšířila už na 11 zápasů.

„Anett hrála solidně a dobře servírovala. Podmínky byly záludné. Doufala jsem, že můj první zápas tady bude lepší. Bylo to pro mě opravdu hodně náročné, protože před několika dny jsem ještě hrála v Evropě,“ uvedla Krejčíková, která už vyhlíží další utkání v Guadalajaře.

„Snažím se uvažovat pozitivně – odehraju tady ještě nejméně pět zápasů. Cítím se dobře a těším se na zítřejší čtyřhru,“ doplnila parťačka Kateřiny Siniakové.

Základní skupina Teotihuacán

BARBORA KREJČÍKOVÁ (3.) – Anett Kontaveitová (EST, 8.) 3:6, 4:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) – Garbiňe Muguruzaová (ESP, 5.) 4:6, 6:2, 7:6(6) 

Základní skupina Tenochtitlán

Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN) – Juraková (CRO), Klepačová (SLO) 6:0, 6:4 
Melicharová-Martinezová (USA), Schuursová (NED) – Stosurová (AUS), Š. Čang (CHN) 6:2, 6:2