Plíšková o zapeklité Guadalajaře: Buď vám to tady sedí, nebo to nenávidíte

- Marek Bartošík

Už popáté v kariéře se Karolína Plíšková představí na prestižním Turnaji mistryň, z letošních účastnic má tak se specifickým kláním jasně nejbohatší zkušenosti. Ze zbylé sedmičky elitních hráček si v minulosti zahrála singl na WTA Finals pouze Španělka Garbiňe Muguruzaová, která je společně s Plíškovou, Barborou Krejčíkovou a Estonkou Anett Kontaveitovou ve skupině Teotihuacán. Trojnásobná semifinalistka akce Plíšková se ale musí stejně jako její méně ostřílené rivalky vyrovnat s náročnými podmínkami ve vysoké nadmořské výšce. „Myslím, že nejhorší jsou odskoky, a to kvůli kombinaci míčů, podmínek a kurtů,“ uvedla na úterní tiskové konferenci wimbledonská finalistka.

Dokáže Karolína Plíšková zapsat v mexické Guadalajaře další velký výsledek v sezóně, která jí zatím přinesla tři souboje o trofej? Devětadvacetiletá hvězda se letos probojovala do finále na antuce v Římě, na trávě ve Wimbledonu a na tvrdém povrchu v Montréalu, ukázala tak svou schopnost adaptace na různé podmínky.

Světová čtyřka se nyní sžívá s velmi náročným prostředím v překvapivém dějišti Turnaje mistryň, kde je nadmořská výška přes 1500 metrů nad mořem, hraje se s beztlakými míči a areál se hodí spíše pro menší podnik kategorie WTA 250, jenž se v dané lokalitě konal letos v březnu.

Jak zatím hodnotíte podmínky v Guadalajaře?
Hůř se mi dýchá, ale protože hodně běháme, jsme na to vlastně zvyklé. Tady je to ale jiné v tom, že vás trošku pálí tělo. Na druhou stranu tady není brutální vedro, je nějakých třicet stupňů, večer bude chladněji. Počasí je příjemné.

A co herní aspekt specifických podmínek?
Myslím, že nejhorší jsou odskoky, a to kvůli kombinaci míčů, podmínek a kurtů. Kurty jsou docela pomalé a míče skáčou vysoko. Trochu jsem se s tím trápila, ale měla jsem dost dní, abych si zvykla. Ještě jsem v takových podmínkách nehrála, takže nehraju perfektně. Dávám ploché údery a míče hodně letí, takže dost kazím. Naopak doufám, že servis bude mou zbraní, určitě tady funguje. A třeba druhý servis je tady ještě těžší vzít než ten první. Míče totiž skáčou strašně vysoko a přijde mi, že i nepravidelně. Mám podezření, že kurty jsou trošku křivé. (směje se)

Vaší výhodou můžou být kromě servisu určitě i zkušenosti z Turnaje mistryň, že?
Samozřejmě výhoda to je, protože spousta holek tady nehrála a formát je trochu jiný než na normálních turnajích. Někdy se stane, že dvakrát po sobě prohrajete a potom se ještě musíte zkoncentrovat na poslední zápas. Je taky konec sezóny, takže je to psychicky i fyzicky náročnější. Věřím, že zkušenosti mi můžou pomoct, abych se skupinou probojovala, což je pro mě zatím priorita.

Do Mexika jste přijela po bezmála měsíční pauze. Jak jste strávila čas bez turnajů po Indian Wells, kde jste vypadla ve třetím kole s Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou?
Indian Wells bylo nešťastné. Onemocněla jsem a musela jsem se dát do kupy, takže jsem asi týden nic nedělala. Pak jsem pomalu začala s kondicí, trénovala jsem docela dost. Byli jsme dva a půl týdne ve Španělsku a týden už jsem v Mexiku. Takže mám za sebou tři a půl týdne docela dost tvrdého tréninku. Byl to takový malý tréninkový blok, který jsem neměla od začátku antuky. Docela se hodil, protože po tomhle turnaji už není tolik času na delší přípravu na příští rok a chci si dopřát dva týdny dovolené.

Návrat do zápasového tempa bude pořádně ostrý. Na úvod Turnaje mistryň narazíte už po jedenácté v kariéře na hvězdnou Španělku Garbiňe Muguruzaovou…
Hrály jsme spolu sice hodněkrát, ale za poslední dva tři roky jsme se nepotkaly (Plíšková ovládla poslední vzájemné utkání v osmifinále Australian Open 2019 poměrem 6:3 a 6:1, pozn. red.). Známe se, bude to těžké, ale v těchto podmínkách nedokážu předpovídat, jak zápas dopadne. Buď vám to tady sedí, nebo to nenávidíte. Bude důležité zůstat trpělivá a neztratit nervy. Snad to bude dobrý zápas.