A kde je zbytek světa? Finále sezony si zahrají jen tenisté a tenistky z Evropy

- Petr Sumbal

Tenisová sezona každoročně vrcholí turnaji pro osmičku nejlepších tenistů, respektive tenistek, uplynulého roku. Že na těchto turnajích mají tradičně početní převahu hráči a hráčky z Evropy, to není žádná novinka, naopak jasný trend posledních let. Letos se však vůbec poprvé v historii stane, že si Turnaj mistrů a zároveň i Turnaj mistryň zahrají výhradně zástupci Evropy.

Mezi osmičku nejlepších tenistů sezony se letos propracovali Novak Djokovič, Daniil Medveděv, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas, Andrej Rubljov, Matteo Berrettini, Casper Ruud a Hubert Hurkacz. Z tenistů ze zbytku světa měli nejblíž k tomu, aby se do Turína kvalifikovali, Félix Auger-Aliassime a Diego Schwartzman, oba však na závěrečných podnicích sezony ve Vídni a v Paříži neuhráli dostatečný počet bodů a svou ztrátu na vedoucí osmičku nestáhli.

Pokud se podíváme na složení osmičky kvalifikovaných na Turnaj mistrů v poslední desetiletce, zjistíme, že čistě evropské zastoupení měl mužský Turnaj mistrů pouze v roce 2019, naopak nejvíce tenistů mimo Evropu se na něm objevilo v roce 2018, kdy se kvalifikovali hned tři (Američan John Isner, Jihoafričan Kevin Anderson a Japonec Kei Nišikori).

Ženský Turnaj mistryň byl v posledních letech – co se týče zastoupení tenistek z různých kontinentů – přeci jen o něco pestřejší, například v roce 2019, kdy se konal naposledy (loni byl zrušen z důvodu pandemie), si jej zahrála čtveřice hráček neevropského původu (včetně Sofie Kenninové jakožto náhradnice). Naposledy na Turnaji mistryň neměl zbytek světa žádnou svou zástupkyni v roce 2015.

Letošní vydání Turnaje mistryň uspořádá mexická Guadalajara a o trofej se utkají Aryna Sabalenková, Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková, Garbiňe Muguruzaová, Maria Sakkariová, Iga Šwiateková, Paula Badosaová a Anett Kontaveitová. Za normálních okolností by samozřejmě mezi osmičkou nejlepších nechyběla světová jednička Ashleigh Bartyová z Austrálie, ta se však rozhodla sezonu ukončit, aby nemusela po návratu do své domoviny podstupovat dlouhou karanténu.

Velmi blízko pak měla k účasti na Turnaji mistryň Tunisanka Ons Džabúrová, tu však na poslední chvíli předstihla Kontaveitová. Džabúrová se navíc potýká se zraněním a neodcestovala do Mexika ani jako náhradnice.

Dominance Evropy nad zbytkem světa je v této sezoně skutečně výraznější než dřív. Tento trend jsme mohli pozorovat už na zářijovém Laver Cupu, kde evropský výběr doslova převálcoval tým složený z hráčů ze zbytku světa 14:1. Předchozí ročníky tohoto mužského týmového klání přitom končily vždy mnohem těsnějším vítězstvím Evropy a zpravidla nebylo o vítězi jasno až do posledních zápasů.

Evropští tenisté měli letos jasnou převahu také na grandslamech a turnajích ATP 1000. Na turnajích velké čtyřky jsme sledovali čtyři čistě evropská finále, nejlepší výsledky mimoevropských tenistů na grandslamech byla semifinále Kanaďanů Denise Shapovalova ve Wimbledonu a Augera-Aliassima na US Open. Oba však v semifinále neuhráli ani set.

Ani na turnajích ATP 1000 si tenisté mimo Evropu pověst moc nevylepšili, z osmi finálových zápasů bylo sedm čistě evropských, jediným zástupcem „světa“ byl Američan Reilly Opelka, který v Torontu prohrál se Zverevem.

Ženský tenis přeci jen pod tak výraznou nadvládou Evropy letos nebyl. Grandslamovými vítězkami se staly Japonka Naomi Ósakaová (Australian Open) a Bartyová (Wimbledon), ve finále pak byly ještě Jennifer Bradyová z USA (Australian Open) a Leylah Fernandezová z Kanady (US Open). Turnaje WTA 1000 opanovala z mimoevropských hráček pouze Bartyová (dvakrát), dalších pět vítězek bylo z Evropy. Finálovou účast si připsaly Kanaďanka Bianca Andreescuová a znovu také Bartyová.

Jak by mohla situace vypadat v budoucnu? Může se stát, že budeme mezi nejlepšími sledovat o něco více tenistů i tenistek mimo Evropu. Například hned polovina letošního Next Gen Finals, tedy ekvivalentu Turnaje mistrů pro tenisty do 21 let, je složená z tenistů mimo Evropu, a to se ještě nezúčastní Auger-Aliassime a Jenson Brooksby, kteří by také měli právo startovat. Mezi osmi nejlepšími hráčkami světa do 21 let se momentálně nachází tři tenistky z jiných koutů světa než z Evropy.