Bývalá turecká hvězdička se brání: Nedopovala jsem!

- Michal Hladký

Na 3. srpen 2021 Cagla Buyukakcayová jen tak nezapomene. Bývalá 60. hráčka světového žebříčku podstoupila na turnaji WTA v rumunské Kluži dopingovou zkoušku, která u ní bohužel našla pozitivní nález látky ractopamine. Reakce ITF byla okamžitá, dvaatřicetileté tenistce pozastavila činnost. Ale ta je přesvědčena o své nevině.

Ractopamine je látkou používanou na podporu růstu dobytka, která je zakázaná ve více než 160 státech světa. V současnosti 244. tenistka světového žebříčku si ale není vědoma toho, že by nějakou zakázanou substanci užila.

„Jediné logické vysvětlení je, že jsem snědla kontaminované maso. Před zápasem na turnaji v Kluži jsem dvakrát měla hovězí svíčkovou, sehnala jsem tedy účtenky a snažila se to vysvětlit Nezávislému tribunálu. Ten můj argument smetl ze stolu. Činnost mám stále pozastavenou, nicméně případ se bude ještě přezkoumávat,“ uvedla v příspěvku na Twitteru Cagla Buyukakcayová s tím, že ještě nic není rozhodnuté.

„Vím, že jsem neudělala nic špatně. Nikdy bych neporušila antidopingová pravidla, dokonce bych i oponovala každému, kdo by se k těmto praktikám chtěl uchýlit,“ dodala tenistka, která na zmíněném turnaji v Rumunsku vypadla v prvním kole, když nestačila na Slovenku Kristínu Kučovou.

Buyukakcayová už má svá nejlepší léta za sebou, ve své době se ale velkou měrou podílela na popularizaci tenisu v Turecku. Jako první žena z této země ovládla turnaj na okruhu WTA, dokonce proklouzla do elitní šedesátky světového žebříčku, kterou uzavírala.

Ve dvouhře na okruhu ITF triumfovala hned desetkrát. Teď to však vypadá, že Turkyně další zářez na pažbu jen tak nepřidá.