Djokovič opanoval Paříž a je opět rekordmanem na Masters

- Marek Bartošík

Novak Djokovič se pošesté raduje z trofeje na halovém Masters v Paříži! První hráč žebříčku ve finále porazil světovou dvojku Daniila Medveděva po dvou hodinách a 15 minutách 4:6, 6:3 a 6:3. Čtyřiatřicetiletý Djokovič získal už 37. titul z akcí kategorie ATP Masters 1000, v historické tabulce se tak osamostatnil na prvním místě, které dosud sdílel s Rafaelem Nadalem (36 prvenství).

Djokovič vstupoval do finálového souboje s vědomím, že už najisto zakončí posedmé v kariéře sezónu jako světová jednička. Silnější však byl zkraje duelu pětadvacetiletý Medveděv, jenž uzmul hned v prvním gemu brejk. Ve čtvrté hře sice o výhodu přišel, na returnu ale znovu udeřil v sedmém gemu a tentokrát už náskok nepustil.

O osudu druhého dějství rozhodl jediný brejk, který ukořistil Djokovič ve čtvrtém gemu. Posléze v napínavé deváté hře odvrátil tři brejkboly svého ruského vyzývatele a poslal finále do závěrečné sady.

V ní si tenisté nejprve drželi svá podání, pak ale Djokovič dvakrát uspěl na returnu a odskočil do luxusního vedení 5:2. Přestože napoprvé mač při svém podání neukončil, hned vzápětí vzal Medveděvovi popáté v zápase podání, což znamenalo konec napínavého finále.

Djokovič slaví rekordní 37. titul z Masters a celkově 86. singlovou trofej z elitního okruhu ATP. Letos se radoval také na Australian Open, Roland Garros, Wimbledonu a domácím turnaji v Bělehradě. Naopak Medveděv si pohoršil finálovou bilanci na třináct vítězství a osm porážek (na Masters 4:2).

Srbský fenomén zároveň dosáhl na velmi cenný pařížský double, když letos po grandslamovém Roland Garros ovládl i halovou „tisícovku“. Stejného unikátu dosud docílili pouze Andre Agassi (1999) a Ilie Nastase (1973).

Rolex Paris Masters (muži, FRA, 3 084 450 eur, tvrdý povrch – hala)
Finále dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Daniil Medveděv (RUS, 2.) 4:6, 6:3, 6:3