Prokletí O2 areny prolomeno! Už ji mám ráda o moc víc, směje se Pavljučenkovová

- Marek Bartošík

Finále tehdejšího Fed Cupu, dnes Billie Jean King Cupu, z listopadu 2015 dlouho strašilo elitní ruskou tenistku Anastasii Pavljučenkovovou. Třicetiletá stálice ženského okruhu tehdy v pražské O2 areně neuspěla ve dvou dvouhrách ani v klíčové čtyřhře, a nepřinesla tak potřebný třetí bod pro ruskou reprezentaci v souboji s Českou republikou. O šest let později se ale Pavljučenkovová přece jenom dočkala zlaté tečky svého pražského působení.

„Byl to pravděpodobně nejhorší den v mém životě, zároveň mě však v něčem posílil,“ vzpomínala Anastasija Pavljučenkovová na neděli 15. listopadu 2015, kdy nejprve podlehla Karolíně Plíškové a následně po boku Jeleny Vesninové nezvládla čtyřhru proti Plíškové a Barboře Strýcové.

Ještě o den dříve Pavljučenkovová nenašla recept na Petru Kvitovou, a Ruskám tak nestačily ani dva body, které zajistila Maria Šarapovová. Letos se Pavljučenkovová do O2 areny vrátila a ruská reprezentace se i díky jejím dvěma výhrám (po jedné proti Kanadě a Francii) raduje z celkově pátého triumfu ve slavné týmové soutěži (navázala na triumfy z let 2004, 2005, 2007 a 2008).

Má tedy Pavljučenkovová po nové zkušenosti už raději pražskou arénu? „Ano, o moc víc,“ usmívala se. „Není to tak, že bych ji nenáviděla, je to sport, ale teď už mám o moc lepší vzpomínky.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Anastasia Pavlyuchenkova (@nastia_pav)

Pavljučenkovová začala reprezentovat od ročníku 2009 a na vytouženou trofej v národních barvách se pořádně načekala. „Lépe pozdě než nikdy,“ glosovala završení dvanáctiletého úsilí.

Dlouholetá stálice širší světové špičky tím v Praze zakončila svou parádní sezónu, během níž si také poprvé zahrála grandslamové finále (Roland Garros), vylepšila si kariérní maximum na 12. místo a vybojovala zlatou medaili ze smíšené čtyřhry na tokijské olympiádě.

„Je to pro mě neuvěřitelný rok, jsem za něj moc vděčná. Nikdy bych nevěřila, že zakončím sezónu tímto způsobem,“ spokojeně dodala Pavljučenkovová.