Jebavý pokračuje ve svém vzestupu. V Eckentalu získal třetí letošní titul

- Jan Vojkůvka

Jednatřicetiletý Roman Jebavý se raduje ze třetího letošního titulu, který vybojoval v německém Eckentalu. Spolu s Britem Jonnym O'Marou dokázali v sobotním finále porazit Rubena Bemelmanse a Daniela Masura ve dvou setech 6:4, 7:5. Český deblista se díky úspěchu na německém challengeru posune na 85. místo žebříčku čtyřhry.

Roman Jebavý neprožil v minulé sezoně příliš úspěšné období a i kvůli zdravotním obtížím musel přetrpět herní trápení i v první polovině letošní sezony. Zvrat konečně přišel v červnu, kdy se dostal do finále na challengeru v Prostějově, což mu dodalo potřebné sebevědomí.

To jako 115. deblista světa (nejhorší umístění od října 2016) přetavil v úspěch i na turnaji ATP v rakouském Kitzbühelu, kde prošel spolu s Matwe Middelkoopem do finále. A od té chvíle to bylo jen a jen lepší. Na začátku srpna titul na challengeru v Liberci, semifinále na turnaji ATP v Sofii, říjnová trofej na challengeru v Barceloně...

A tento týden, už jako 89. deblista žebříčku, slaví třetí letošní triumf. V Eckentalu, kde poprvé v kariéře spojil síly s Britem Jonnym O'Marou, se česko-britské duo zhostilo rolí nasazených jedniček a bez ztráty setu došli až na vrchol.

Finálové utkání s belgicko-německou dvojicí Bemelmansem a Masurem nebylo jednoduché. V prvním setu museli Jebavý a O'Mara otáčet skóre z 2:3 se ztrátou brejku, v sadě druhé zase čtyřikrát ztratili podání a dokonce prohrávali 2:4, ale se všemi nástrahami si dokázali poradit.

Ze zmíněného stavu 2:4 dokonce otočili díky dvěma brejkům na 5:4 a měli mečbol. Sice jej neproměnili a prohráli si podání, ale ani toto zaváhání je nakonec z míry nevyvedlo. Naopak, v jedenácté hře poměrně s přehledem obrali soupeře o servis a v další hře dotáhli zápas do vítězného konce.

Zkušený Jebavý, který během kariéry vyhrál dokonce už 4 tituly na okruhu ATP, vybojoval už 14. trofej na Challenger Tour. V žebříčku si díky sobotnímu úspěchu polepší o čtyři pozice na 85. příčku.

Challenger Eckental (muži, GER, 44 820 EUR, tvrdý povrch – hala)
Finále čtyřhry
JEBAVÝ, O'Mara (GBR) – Bemelmans (BEL), Masur (GER) 6:4, 7:5