Kaderka je s pražským BJK Cupem spokojený. Pozvu je na pořádnou večeři, vysekl poklonu pořadatelům

- Jan Vojkůvka

Pražský Pohár Billie Jean Kingové v sobotu vyvrcholil finálovým střetnutím mezi Švýcarskem a Ruskem, pomalu tak nastal čas bilancovat uplynulé dny plné kvalitního tenisu a hektické týdny plné příprav. Obrovskou zásluhu na hladkém průběhu týmového mistrovství světa mají pořadatelé pod vedením turnajového ředitele Vojtěcha Flégla, což ocenil i prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. „Už padali vyčerpáním. Až to všechno skončí, pozvu je na parádní večeři,“ ocenil jejich práci ještě před začátkem finálového klání.

Praha získala pořadatelství BJK Cupu prakticky na poslední chvíli. Organizátory čekala nesmírně těžká práce vše rychle připravit, což se jim však povedlo na jedničku. „Turnaj považuji za malý zázrak. Byla jasná představa udělat to na nejvyšší možné úrovni. S optimismem mně vlastním jsem v to věřil a teď mohu potvrdit, že se to stalo,“ neskrýval radost.

Celé mistrovství světa týmů navíc proběhlo hladce, což je další skvělá zpráva. „Normálně se očekávalo, že bude nějaký zádrhel, že bude nějaký malý problém, ale to se nestalo. Všechno se zvládlo. Logistika, bezpečnostní opatření, hygienická opatření i bublina, všechno se zvládlo,“ pokračoval Kaderka.

„Tým pod vedením Vojty Flégla, který je turnajový ředitel, odvedl takovou práci, že ani nevím, jak bych mu poděkoval. Až to všechno skončí, tak všechny pozvu na parádní večeři,“ přislíbil. „Padali už vyčerpáním, protože v tak krátkém čase všechno přichystat a udržet, aby se nic nestalo, je úžasné. Je to velké kouzlení čarodějů.“

Kaderka zároveň připustil, že největší starosti mu přidělával povrch, který si nemohli pořadatelé sami připravit. „Jen u tohoto jediného jsem byl nervózní. Když máte všechno doma pod kontrolou od vašich firem, které znáte a stavěli to pro vás mnohokrát, tak je to jednodušší, když přijede zahraniční firma. Kdyby se něco stalo, tak co teď s tím,“ přemítal. „Udělali jsme dohody a měli jsme tam svůj tým, který byl neustále v interakci s tou maďarskou firmou, celé to kontrolovali, udržovali a nakonec se nic nestalo,“ ulevilo se mu.

Pražská O2 arena, stejně jako O2 universum, se jako dějiště Billie Jean King Cupu osvědčily. Šla by však Česká republika do pořadatelství znovu. Na to nemá Ivo Kaderka jednoduchou odpověď...

„Nikdy neříkej nikdy. Neříkám ne, ale neříkám ani ano, protože je to vždycky o penězích,“ zamyslel se. „Nikdy nevygenerujeme z malé české ekonomiky sponzorsky nebo reklamně takové množství peněz, které by zaplatilo organizační náklady. Tady je to vždy o tom, že musí pomoci hlavní město a vláda.“

„Za normálních necovidových okolností je to obrovská šance pro turismus a hlavní město. Nikdy to pak nemůže skončit v červených číslech. Když budou jen trochu prodeje a přijedou turisti na tuto akci, nikdy to nemůže dopadnout špatně,“ upozornil. „S ohledem na tuto možnost bychom do toho šli, v opačném případě bych ale nikdy nešel do rizika, které by mohlo znamenat nějaké ekonomické ohrožení. To pak nestojí za to a nemá cenu riskovat,“ dodal.

Pořadatele druhého ročníku Poháru Billie Jean Kingové určí Mezinárodní tenisová federace zkraje příštího roku.