ATP Finals zná kompletní obsazení! Mezi osmičku nejlepších pronikli v pátek dva debutanti

- Jan Vojkůvka

Páteční odpoledne rozhodlo o definitivním složení letošního Turnaje mistrů, který se poprvé bude hrát v italském Turíně. Šestici jistých účastníků doplní dva nováčci, kteří si svými výkony na pařížském Masters zajistili kvalifikaci mezi osm nejlepších hráčů sezony. Jsou jimi Nor Casper Ruud a Polák Hubert Hurkacz.

Dvaadvacetiletý Ruus a o dva roky starší Hurkacz, kteří budou na ATP Finals debutovat, doplní v Turíně Novaka Djokoviče (hrál na Turnaji mistrů 13x), Alexandera Zvereva (4x), Daniila Medveděva (2x), Stefanose Tsitsipase (2x), Andreje Rubljova (1x) a Mattea Berrettiniho (1x).

Před startem turnaje v Paříži měli šanci na účast v Turíně i další tenisté jako Felix Auger-Aliassime, Cameron Norrie nebo rozjetý Jannik Sinner. Jenže Auger-Aliassime a Sinner vypadli už ve druhém kole, Norrie pak skončil v osmifinále.

Zatímco Ruud se kvalifikoval už postupem do čtvrtfinále, o poslední místo v Itálii stále ještě mohl usilovat i Norrie. Jenže k tomu potřeboval, aby Hurkacz prohrál ve čtvrtfinále a zároveň musel vyhrát turnaj ve Stockholmu příští týden.

Čtyřiadvacetiletý Hurkacz však dokázal v pátečním čtvrtfinále porazit Australana Jamese Duckwortha 6:2, 6:7(4), 7:5, sebral Norriemu i teoretickou naději a sám se probojoval poprvé v kariéře mezi elitu na závěrečný turnaj sezony.

Sezony obou nováčků mezi smetánkou byly výtečné. Ruud dokázal vyhrát turnaje v Ženevě, Bastadu, Gstaadu, Kitzbühlu a San Diegu. Na grandslamových turnajích sice velkou díru do světa neudělal, když nejlepším výsledkem bylo osmifinále na Australian Open, ale hned na dvou Masters v Madridu a Monte Carlu prošel do semifinále.

Hurkacz zazářil na Masters v Miami, který ovládl, k tomu si připsal triumfy v Métách a Delray Beach. K tomu si připsal postup do semifinále Wimbledonu a dál zapomenout na to, že během antukové části sezony vyhrál jen jeden zápas a hned čtyři prohrál.

Turnaj mistrů se bude hrát v Turíně od 14. do 21. listopadu.