Kapitáni na Poháru BJK? Parťák Navrátilové, finálový smolař i trapič Federera

- Marek Bartošík

V souvislosti s Pohárem Billie Jean Kingové, konaném v Praze, fanoušci logicky nejčastěji zmiňují jména zúčastněných hráček. Do české metropole však zavítala i dvanáctka nehrajících kapitánů a kapitánek jednotlivých ženských reprezentací. A jména to jsou zajímavá. Silným Švýcarkám udílí rady čtyřnásobný grandslamový šampion ve čtyřhře Heinz Günthardt. Ruský lídr Igor Andrejev (na snímku) má bohatou zkušenost z epických zápasů proti Rogeru Federerovi. Francouzský lodivod Julien Benneteau se zapsal do tenisových statistik tím, že prohrál všech deset singlových finále na okruhu ATP.

Patrně každý český tenisový fanoušek zná jméno Petr Pála. Někdejší elitní deblista, jenž se propracoval na desáté místo žebříčku a zahrál si finále Roland Garros 2001, dovedl české tenistky hned šestkrát k trofeji ve Fed Cupu (od loňska Billie Jean King Cupu). Ale co další kapitáni a kapitánky účastnických týmů mistrovství světa?

I mezi nimi rozhodně nalezneme nejedno jméno světového formátu. Začněme u švýcarské reprezentace, kde působí Heinz Günthardt. Dvaašedesátiletý rodák z Curychu byl nejlépe světovou dvaadvacítkou ve dvouhře a trojkou ve čtyřhře. Suverénně nejlepší sezónu své kariéry zažil v roce 1985, kdy si připsal na Wimbledonu čtvrtfinále ve dvouhře a titul ve čtyřhře (v mužském deblu se radoval z trofeje i na Roland Garros 1981). Günthardt zaznamenal i dva grandslamové úspěchy ze smíšené čtyřhry, v obou případech byla jeho parťačkou legendární Martina Navrátilová (Roland Garros a US Open 1985). Po ukončení kariéry trénoval v letech 1992–1999 německou superhvězdu Steffi Grafovou.

Grandslamové tituly ze čtyřhry má na svém kontě i australská kapitánka Alicia Moliková, která slavila na Australian Open 2005 a Roland Garros 2007. V deblovém žebříčku byla nejvýše šestá, v singlu dosáhla i díky pěti vavřínům z akcí WTA na osmou pozici. Ve sbírce má také bronzovou olympijskou medaili ze dvouhry v Athénách (2004).

Do nejlepší desítky singlového rankingu WTA, a sice na sedmou příčku, se ve své kariéře dostala i Kathy Rinaldiová, nynější kapitánka Američanek. Totéž platí o lídrovi německé reprezentace Rainerovi Schüttlerovi, který byl v roce 2004 pátým hráčem žebříčku ATP. Ve stejné sezóně získal stříbrnou olympijskou medaili v Athénách po boku Nicolase Kiefera. Dalšími velkými kariérními úspěchy Schüttlera jsou účast ve finále Australian Open 2003, kde prohrál s Andrem Agassim, a senzační postup do semifinále Wimbledonu 2008.

S výběrem Španělek dorazila jako kapitánka Anabel Medinaová Garriguesová, jež to v kariéře dotáhla na šestnácté místo ve dvouhře a třetí příčku ve čtyřhře. Na svém kontě má grandslamové tituly ze ženské čtyřhry na Roland Garros 2008 a 2009 a také olympijské stříbro z Pekingu (ve všech případech byla její spoluhráčkou Virginia Ruanová Pascualová).

Na tenisový turnaj pod pěti kruhy má příjemné vzpomínky také francouzský lodivod Julien Benneteau, který oslavil na Hrách v Londýně (2012) spolu s Richardem Gasquetem bronzovou medaili ve čtyřhře. Devětatřicetiletý Benneteau se pyšní i deblovým triumfem na Roland Garros 2014 s Édouardem Rogerem-Vasselinem. Zatímco v deblu posbíral na elitním okruhu hned dvanáct vavřínů, v singlu vyšel navzdory deseti finálovým účastem naprázdno! Bolestivou porážkou je hlavně ta z Kuala Lumpur před osmi lety, kdy měl smutný finálový rekordman Benneteau dokonce mečbol.

Přes své nezpochybnitelné kvality se do povědomí fanoušků zapsal svými porážkami také šéf ruské reprezentace Igor Andrejev. Majitel tří singlových trofejí z okruhu ATP a někdejší osmnáctý tenista žebříčku totiž narazil čtyřikrát ve své kariéře na fenomenálního Rogera Federera, a i když na favorita ani jednou nevyzrál, jeho statečné boje se švýcarskou hvězdou patří bezesporu do zlatého fondu bílého sportu.

Nejlepší zápas sehrál Andrejev proti Federerovi v osmifinále US Open 2008, kde nakonec padl 7:6(5), 6:7(5), 3:6, 6:3 a 3:6. Velmi těžko byste hledali utkání, v němž Federer ukázal tolik emocí jako onoho památného večera na centrálním dvorci Arthura Ashe v New Yorku. Připomenout si ho můžete – třeba v přestávce mezi duely na Poháru Billie Jean Kingové – ve videu níže.


Galerie