Pohár BJK: Švýcarky deklasovaly Australanky, o titul vyzvou Rusko

- Redakce

Pohár Billie Jean Kingové měl v pátek na programu semifinálové série. Ruským tenistkám se v první semifinálové bitvě povedlo porazit Američanky 2:1 na zápasy, když o svém postupu rozhodly ve čtyřhře. Včerejší přemožitelky českých tenistek Švýcarky ztratily v obou singlech proti Austrálii jen osm gemů a s přehledem se staly druhými finalistkami.

Švýcarky porazily Australanky po dvouhrách
Švýcarské tenistky na Poháru Billie Jean Kingové vybojovaly postup do finále. Utkání s Australankami ovládly už po dvou dvouhrách, když body na konto svého týmu připsaly Jil Teichmannová a Belinda Bencicová.

Večerní program odstartoval souboj mezi Jil Teichmannovou a Storm Sandersovou. Duel, který trval jen 64 minut, ovládla švýcarská favoritka 6:0, 6:3 a poslala svůj tým do vedení.

První set vyhrála Teichmannová za pouhých osmnáct minut a ztratila pouze tři fiftýny. Ve druhé sadě byla hra o poznání vyrovnanější. Švýcarka se sice dostala do vedení 3:0, ale Sandersové se následně povedlo srovnat na 3:3. To bylo ale také vše, čeho dosáhla. Další tři hry totiž vybojovala na svou stranu 39. hráčka světa, která v deváté hře odvrátila dva brejkboly a duel zakončila přes jednu shodu.

„Právě mi řekli, že jsem od stavu 2:0 a 0:15 neztratila v prvním setu ani fiftýn. Nevěděla jsem o tom, šla jsem prostě bod za bodem. Vím, že to zní hloupě, ale je to pravda,“ pravila v dobré náladě Teichmannová.

„Hrála jsem opravdu dobrý a hodně agresivní tenis. Všechny mé údery šly do kurtu, ale nebylo na tom nic bláznivého, bylo to normální. Ona začala nervózněji a já jsem odvedla hodně dobrou práci,“ pochvalovala si sympatická Švýcarka, která vylepšila svou bilanci v BJKC (dříve Fed Cupu) na sedm vítězství bez jediné porážky.

„Taková statistika se mi samozřejmě líbí! Doufám, že v tom budu pokračovat a přinesu mnoho dalších bodů švýcarskému týmu,“ dodala.

Druhý bod přidala v souboji obou jedniček Bencicová, která přehrála Ajlu Tomljanovicovou za pouhých 70 minut 6:3, 6:2.

I toto utkání bylo hodně svižné a Tomljanovicová dokázala klást odpor jen v prvním setu. Bencicová se dostala do vedení 3:0, načež Australanka získala dvě hry a mohla srovnat skóre na 3:3. Jenže neudržela v šesté hře podání a na returnu už žádnou šanci na brejk po celý zbytek zápasu nevybojovala.

Bencicová po výhře v úvodním dějství vstoupila lépe i do druhé sady, když soupeřce prorazila podání v prvním gemu. Další brejk přidala čistou hrou v sedmé hře a utkání následně doservírovala. Za stavu 2:0 na zápasy bylo následně rozhodnuto, že čtyřhra se hrát nebude.

„Po včerejší výhře, která byla samozřejmě skvělá, jsme neměly čas na oslavu ani přemýšlení o ní. Bylo důležité, že jsme zůstaly v rutině. Jil (Teichmannová) zahrála neuvěřitelně, její výkon mě hodně namotivoval. Potom bylo jednodušší jít do zápasu, když jsme vedly 1:0. Přesto jsem byla nervózní, protože jsem nastupovala už do semifinále. Jsem opravdu šťastná, že mi utkání vyšlo,“ řekla Bencicová.

Rusky prvními finalistkami
Ruské tenistky v souboji velmocí proti Spojeným státům vybojovaly postup finále! Po úvodních dvouhrách bylo skóre zápasu 1:1 a rozhodnout musela čtyřhra. V ní se Veronice Kuděrmetovové a Ljudmile Samsonovové povedlo porazit po setech 6:3, 6:3 Shelby Rogersovou a Coco Vandewegheovou.

Semifinálovou bitvu velmocí rozehrálo na Poháru Billie Jean Kingové v Praze lépe Rusko. Ljudmila Samsonovová otočila úvodní dvouhru proti Američance Sloane Stephensové a porazila někdejší vítězku US Open i potřetí v kariéře – tentokrát po výsledku 1:6, 6:4 a 6:3. Úvodní dějství bylo jasnou záležitostí Stephensové. O osudu druhého setu rozhodl jediný brejk z devátého gemu. Do třetího setu vstoupila Samsonovová brejkem, který Stephensová ihned vymazala, na další dva „úlovky“ vítězky červnového podniku z Berlína už ale odpověď neměla.

Souboj jedniček v duelu mezi Američankami a Ruskami vyšel lépe Danielle Rose Collinsové, která po výhře 6:7(9), 7:6(2), 6:2 nad Anastasií Pavljučenkovovou srovnala semifinálovou bitvu velmocí na 1:1.

Pavljučenkovová po vydřené výhře v prvním setu měla své šance i ve druhém dějství, jenže nevyužila dva brejkboly v šesté hře, což se ukázalo být pro vývoj prostřední sady jako klíčové. Collinsová totiž zlepšila servis a plně toho využila i v tiebreaku. V rozhodujícím setu následně Collinsová vyhrála suverénně díky dvěma brejkům ve čtvrté a osmé hře.

„Kdybych prohrála, náš tým by vypadl, takže jsem cítila větší tlak než obvykle. Bylo to náročné. Podle papírových předpokladů jsem nebyla favoritkou, ale hraji dobrý tenis a šla jsem si pro to. Dnes to pro mě byla velká zkušenost. Když hrajete za tým, máte ještě větší motivaci bojovat a najít cestu k vítězství. V týmu se všechny moc respektujeme a zároveň si náš čas v Praze užíváme. Chceme v tomhle pokračovat a vyhrát,“ uvedla Collinsová.

Jenže o hodinu později musela sledovat, jak její spoluhráčky nedokážou čelit silným Ruskám. Kuděrmetovová se Samsonovovou, které spolu doposud nikdy nehrály a v Praze vyhrály všechny tři odehrané zápasy bez ztráty setu, dokázaly proti Rogersové s Vandewegheovou odvrátit všech devět brejkbolů, samy se naopak prosadily na returnu třikrát a dostaly svůj tým do sobotního finále.

„Holky jsou odhodlané, tento týden hrají úžasný tenis,“ liboval si ruský kapitán Igor Andrejev. „Na začátku jsem měl více variant do čtyřhry, Veronika a Ljudmila byly jednou z nich. Veronika letos hraje ve čtyřhře skvěle, dostala se třeba do finále Wimbledonu. Ljudmila tolik debl nehrála, ale má hodně potenciálu. Důležité bylo, že si holky sedly při prvním společném utkání. Podporují se nehledě na to, co se stane,“ pochválil své svěřenkyně někdejší 18. tenista žebříčku.

„Čtyřhru mám ráda, protože je rychlá. A proč dál? Ani nevím, je pro mě zkrátka přirozené, že ji mám ráda,“ usmívala se světová deblová jedenáctka Kuděrmetovová. „Ve čtyřhře se mi daří. Nastupuji se spoluhráčkou a můžeme se povzbuzovat,“ doplnila ruská reprezentantka.

Semifinále

Rusko – USA 2:1

Ljudmila Samsonovová (40.) – Sloane Stephensová (63.) 1:6, 6:4, 6:3
Anastasia Pavljučenkovová (12.) – Danielle Collinsová (30.) 7:6(9), 6:7(2), 2:6
Samsonovová, V. Kuděrmetovová – Rogersová, Vandewegheová 6:3, 6:3

Austrálie – Švýcarsko 0:2

Storm Sandersová (131.) – Jil Teichmannová (39.) 0:6, 3:6
Ajla Tomljanovicová (43.) – Belinda Bencicová (17.) 3:6, 2:6
Perezová, Sandersová – Golubicová, Vögeleová zrušeno