Excelentní Bencicová zmařila český sen. Využila svých zkušeností, ví Krejčíková

- Marek Bartošík

Tentokrát české ženské reprezentaci nebylo přáno. Ambiciózní výběr kapitána Petra Pály se loučí s Pohárem Billie Jean Kingové už po základní skupině, v níž byl nad jeho síly sebevědomý tým Švýcarska. Čeští fanoušci sice v O2 areně připravili svým oblíbenkyním parádní kulisu, ani to ale na postup mezi nejlepší čtyřku nestačilo. „Jsem zklamaný za holky, že si nezahrají další zápas před domácími fanoušky, což by bylo skvělé. Švýcarky byly ve druhé dvouhře a čtyřhře lepší, Belinda měla excelentní den,“ hodnotil Pála.

Premiérový ročník mistrovství světa družstev byl dalším cílem, který si vytyčily po úspěchu hladové české reprezentantky. Tentokrát však vyšla parta kolem Barbory Krejčíkové na prázdno. Týmová jednička totiž nezvládla ani své druhé utkání v pražské O2 areně, když po Angelique Kerberové těsně nenašla recept ani na Belindu Bencicovou. A po závěrečné čtyřhře, v níž Bencicová excelovala po boku akční Jil Teichmannové, se mohly zástupkyně země helvétského kříže radovat z postupu ze supersilné skupiny D.

„Zase mi to uteklo o pár míčů. Byl to vyrovnaný zápas a měl velkou kvalitu. Belinda byla zkušenější a využila toho,“ řekla Krejčíková, která čelila v české metropoli jako hlavní hvězda akce velkému tlaku a očekáváním.

„Bylo to těžké, náročné. Měla jsem nejtěžší holky, co jsem tady mohla dostat. Nicméně zase to jsou cenné zkušenosti do budoucna. Popasovala jsem se s tím docela dobře,“ zmínila šampionka Roland Garros.

Je poněkud paradoxní, že Krejčíková nenastoupila v Praze ani jednou po boku své stálé deblové parťačky Kateřiny Siniakové. Kapitán Pála vyslal do rozhodující čtyřhry proti Německu i Švýcarsku po důkladné konzultaci spolu se Siniakovou zkušenou Lucii Hradeckou.

„Bylo to naše společné rozhodnutí s trenéry a s Barčou,“ přiblížil Pála. „Utkání nedopadlo hlavně kvůli skvělému výkonu soupeřek. Belinda byla rozjetá a dodala klid parťačce, která se chytla. Teichmannová dobře servíruje a povrch je docela rychlý.“

České duo prohrávalo už od úvodního gemu, kdy Hradecká ztratila podání. Zato Švýcarky působily suverénním dojmem a kvalitním deblistkám povolily pouhých šest gemů. „Holky dobře servírovaly a skoro k ničemu nás nepustily. Pořád jsme dotahovaly. Hrozně nás to mrzí, snažily jsme se dělat všechno, ale dneska to nebyl náš den,“ pronesla za českou dvojici Siniaková.

Porážka se Švýcarskem je bolestivá, nicméně není překvapivá – vždyť tým kapitána Heinze Günthardta má řadu trumfů. Tím hlavním je čtyřiadvacetiletá Bencicová, jež je sice o rok mladší než Krejčíková, zkušeností z reprezentace má ale na rozdávání. Naopak tenistka z Ivančic, která letos senzačně vtrhla mezi tenisovou smetánku, se v mnohém stále teprve učí. Jinak to holt nejde.

„Báře chybělo, že si v singlu nezahrála dřív. Teď na ni byl velký tlak,“ ví kapitán Pála.

A právě navyšování porce startů za českou reprezentaci je nyní pro odhodlanou Krejčíkovou velkým cílem. „Doufám, že si týmových zápasů za Česko zahraju ještě hodně a příště budu týmu prospěšná víc,“ doplnila s nadějí česká bojovnice.

Billie Jean King Cup by BNP Paribas Finals, Praha (ženy, CZE, 10 400 000 USD, tvrdý povrch – hala)
Skupinová fáze (Česko – Švýcarsko 1:2)
Markéta Vondroušová (35.) – Viktorija Golubicová (45.) 6:4, 6:2
Barbora Krejčíková (3.) – Belinda Bencicová (17.) 6:7(2), 4:6
Hradecká, Siniaková – Bencicová, Teichmannová 3:6, 3:6