Podceňované Australanky využily kouzla týmových soutěží. V semifinále mohou narazit na Češky

- Jan Vojkůvka

Boj za vlastní zemi s podporou spoluhráček, trenérů a kapitána (či kapitánky) může vlít do těla neskutečnou energii, ze které mohou tenisté těžit a zcela tím smazat papírové předpoklady. Přesně v tom tkví kouzlo týmových soutěží, z něhož maximum vytěžily australské tenistky, překvapivé semifinalistky Poháru Billie Jean Kingové v Praze.

Australanky musely do Prahy přicestovat bez své největší hvězdy Ashleigh Bartyové, světové jedničky a grandslamové šampionky. Nemoc navíc vyřadila jejich týmovou jedničku Ajlu Tomljanovicovou z prvního souboje s Belgií a situace týmu Alicie Molikové nevypadala vůbec dobře.

O to větší senzací bylo, když Storm Sandersová, 131. hráčka světa, a Darja Gavrilovová, až 412. tenistka žebříčku, která se na kurt postavila poprvé od února, pokořily favorizované Belgičanky Elise Mertensovou a Greetje Minnenovou.

Rázem se před podceňovaným týmem, který i vlivem smůly měl být vyřazen už v základní skupině B, otevřela možnost, jak projít mezi čtyři nejlepší světa. V cestě stálo Bělorusko, které se rovněž nemohlo v Praze honosit nejsilnější možnou sestavou, stále ale představovalo nebezpečnou překážku.

Před samotným kláním však přišla z australského tábora první dobrá zpráva. Tomljanovicová se z nemoci vyléčila a bude moci hrát. Rázem byly Australanky žhavými aspirantkami na postup. A ten nakonec skutečně vybojovaly.

V prvním duelu Storm Sandersová nedala šanci Julii Hatoukaové, kterou porazila hladce ve dvou setech 6:3, 6:3 a nasměrovala svůj tým za nečekaným, ale o to více zaslouženým postupem. Následně na kurt vyrazila Tomljanovicová, která i přes prvotní obtíže svou premiéru v O2 areně zvládla a Aljaxandru Sasnovičovou zdolala 4:6, 6:2, 6:3.

Austrálie si díky tomu zajistila druhou výhru ve skupině, upevnila svou pozici na čele tabulky a může se těšit na páteční semifinále. V něm se může potkat s nesmírně silným domácím týmem, který vedou Barbora Krejčíková a Markéta Vondroušová.

Zda k tomuto souboji skutečně dojde, o tom rozhodne odpolední pražský program. V něm totiž české tenistky narazí na Švýcarky v přímém souboji o postup do semifinále.