Bude to maso, věští Pála. Na Švýcarky půjdou Češky v nejsilnější sestavě

- Jan Vojkůvka

Český tým čeká ve čtvrtek zápas pravdy. Po vítězství 2:1 nad Německem se o postup ze základní skupiny utká se Švýcarskem, které musí rovněž porazit, a je jedno, jakým výsledkem. „Ideální vývoj je vyhrát po singlech,“ řekl rozhodně kapitán Petr Pála, který proti Švýcarkám vyšle do singlů nejsilnější možnou sestavu.

Pražská O2 arena se zítra od 17 hodin má na co těšit. Na kurt vyrazí po dvoudenní pauze opět domácí výběr, který se netají na Billie Jean King Cupu velkými ambicemi. Aby se však mohl pokusit je naplnit, nutně musí uspět i ve čtvrtečním souboji se Švýcarskem, které své úvodní klání s Německem vyhrálo 3:0 na zápasy.

„Je to výborný tým. Bude to vyrovnané a rozhodne pár míčků,“ vytušil během středečního rozhovoru Petr Pála.

„Myslím, že to bude velký maso, protože utkání budou zase výborná. Jsem na to sám zvědavý. Bude to končit zase v noci, ale to se nedá nic dělat,“ poznamenal Pála, který do zápasů ve dvouhrách vyšle to nejlepší, co v týmu má – Barboru Krejčíkovou a Markétu Vondroušovou.

Vondroušovou čeká s největší pravděpodobností duel s Viktorijí Golubicovou, čtvrtfinalistkou letošního Wimbledonu, kterou zdobí jednoručný bekhend. „Golubicová ji naposledy porazila a včera vyhrála. Byl bych překvapený, kdyby hrála Teichmannová,“ řekl k první soupeřce českého týmu.

Určitým otazníkem mohlo být, zda do čtvrtečního utkání zasáhne Barbora Krejčíková, kterou v pondělí proti Angelique Kerberové trápily bolesti a křeče v pravém lýtku. Už v úterý však mluvčí českého týmu Karel Tejkal ujistil, že Bára hrát chce. A to potvrdil i ve středu kapitán Pála. „Je připravena. Bavili jsme se s doktory a i sama Bára to říkala, takže nevidím žádnou překážku, proč by nemohla nastoupit,“ ubezpečil.

Podle profesora Pavla Koláře, který se stará o zdravotní problémy českých hráček, by měla Krejčíková ve čtvrtečním utkání nastoupit v nejlepší možné kondici. Byť přiznal, že v pondělí mu její stav přidělal pár vrásek.

„Chvilku po zápase jsme měli trochu obavy. Ale teď se cítila dobře, takže snad by mělo být všechno v pořádku,“ uvedl. „Změnila trochu servis, takže má trošku jinak zatížený lýtkový sval při nadhozu, což byl asi důvod. Sonografie neukázala žádné krvácení nebo natržení svalu. Samozřejmě svou roli hrálo i psychické vypětí, když musela podat maximální výkon,“ dodal.

Že je na utkání, s největší pravděpodobností proti Belindě Bencicové, připravena, potvrdila i sama Bára. „Je to dobrý, trénink byl dobrej, nálada je dobrá a snad to bude dobrý i zítra. Těším se, bude derbíčko, odveta s Belindou,“ usmívala se.

Zároveň věří, že se jí tato odveta za porážku na olympijských hrách v Tokiu, kde se Švýcarkou prohrála v osmifinále 6:1, 2:6, 3:6, vydaří. „Zápas to byl těžký, Belinda se pak dostala do obrovské formy a vyhrála celou olympiádu. Prostě se jí to tam sešlo. Doufám, že odveta doma před českými fanoušky dopadne líp pro mě,“ přeje si.

Tuší však, že se bude muset připravit na svižný tenis, což je právě styl Bencicové. „Hraje rychle, dobře a brzo po dopadu, takže se budu muset držet,“ dodala.