Pohár BJK: Pavljučenkovová zajistila Ruskám postup, do semifinále jdou i Američanky

- Redakce

Premiérový ročník Poháru Billie Jean Kingové pokračuje ve středu třetím hracím dnem. K vidění budou tentokrát dva zápasy. Prvním týmem, který postoupil do semifinále, se stalo Rusko, které zvládlo získat klíčový bod proti Francii. Jistotu účasti mezi čtyřmi nejlepšími týmy světa vybojovala Anastasia Pavljučenkovová, která porazila Alizé Cornetovou. Ve druhém střetnutí si postup ze skupiny C vysloužily Spojené státy, které už po dvouhrách porazily Španělsko.

Situace před začátkem souboje mezi Francií a Ruskem byla jasná. Pokud Rusky získají jeden bod ze tří zápasů, postoupí do semifinále. Byť se Francouzky, které ve svém úvodním utkání ve skupině překvapivě podlehly Kanadě 1:2 na zápasy, snažily ze všech sil postup Rusek zkomplikovat, nakonec se musí smířit s koncem na turnaji.

O úspěchu ruského týmu rozhodla druhá dvouhra. V té první totiž dokázala Clara Burelová, 77. hráčka žebříčku, porazit Jekatěrinu Alexandrovovou, které oplatila porážku z květnového turnaje ve Štrasburku a poslala po obratu a triumfu 3:6, 6:4 a 6:3 úřadující šampionky do vedení.

V druhém klání však Alizé Cornetová neudržela nadějné vedení proti světové dvanáctce Anastasii Pavljučenkovové, jíž se povedl obrat z 0:1 na sety a zvítězila 5:7, 6:4, 6:2. Tím definitivně rozhodla o tom, že Francie končí už ve skupině, zatímco Rusko bude moci v pátek usilovat o postup do finále.

V závěrečné čtyřhře pak Rusky Samsonovová s Kuděrmetovovou porazily 6:2, 6:1 Burelovou s Cornetovou a navrch připsaly pro Rusky výhru 2:1 nad Francií.

Američanky druhými semifinalistkami
Tenistky Spojených států napravily své úterní zaváhání se Slovenkami, kterým podlehly 1:2 na zápasy, a ve středu porazily Španělky už po dvou singlech. Vzhledem k tomu, že v obou zápasech neztratily ani set, zajistily si také postup do semifinále.

První bod na konto USA připsala Sloane Stephensová, jež po setech 6:4, 6:4 porazila Nurii Parrizasovou-Diazovou. Vítězný a zároveň postupový bod následně přidala po suverénním výkonu Danielle Collinsová, jež deklasovala Saru Sorribesovou Tormovou za 63 minut hry 6:1, 6:0.

Skupina A

Francie – Rusko 1:2

Clara Burelová (77.) – Jekatěrina Alexandrovová (32.) 3:6, 6:4, 6:3
Alizé Cornetová (59.) – Anastasia Pavljučenkovová (12.) 7:5, 4:6, 2:6
Burelová, Cornetová – Samsonovová, V. Kuděrmetovová 2:6, 1:6

Skupina C

USA – Španělsko 2:1

Sloane Stephensová (63.) – Nuria Parrizas-Diazová (66.) 6:4, 6:4
Danielle Rose Collinsová (30.) – Sara Sorribesová Tormová (37.) 6:1, 6:0
Dolehideová, Vandewegheová – Bolsovová Zadojnovová, Masarovová 3:6, 4:6