WTA

Famózní finiš potvrzen! Kontaveitová v Kluži smetla Halepovou a kvalifikovala se na Turnaj mistryň

- Radek Štohl

Anett Kontaveitová (14.) famózním způsobem zakončila poslední měsíce. Estonská tenistka v neděli večer ovládla turnaj WTA v Kluži, po finálové výhře 6:2, 6:3 nad nasazenou jedničkou Simonou Halepovou (18.) si zajistila účast na Turnaji mistryň.

Vše začalo na konci srpna. Na turnaji WTA v Clevelandu se pětadvacetiletá hráčka probojovala ke svému tehdejšímu druhému titulu ze dvouhry na okruhu. Na následném US Open sice vypadla ve třetím kole, vzápětí ale bez ztráty setu dobyla Ostravu.

Na konci září se sice Estonka odhlásila ze druhého kola z Chicaga, účast na Turnaji mistryň však ještě nevzdala. Na prestižním turnaji v Indian Wells skončila ve čtvrtfinále, v Moskvě však nenašla přemožitelku. Jelikož v pěti zápasech v Kluži neztratila jediný set, tak se může těšit na turnaj pro nejlepších osm tenistek sezony.

Kontaveitová do finálového zápasu proti Halepové vstoupila skvěle, ve čtvrtém a šestém gemu uspěla při podání nejvýše nasazené. Ačkoliv za stavu 5:1 set ještě nedopodávala, tak ihned poté potřetí v řadě získala brejk a šla do vedení 1:0 na sety.

Nástup do druhého setu lépe vyšel Rumunce, která čistou hrou prolomila Kontaveitové servis. Estonka ovšem od stavu 0:2 vyhrála pět gemů v řadě. V osmé hře sice ještě nevyužila tři mečboly na returnu, o chvíli později však při vlastním podání ukončila zápas a získala čtvrtý titul z posledních sedmi turnajů.