Německý BJKC tým: Říkáme vám tenisový Bayern Mnichov, ale sami jsme nebezpeční!

- Marek Bartošík

První překážkou české ženské reprezentace na Poháru Billie Jean Kingové v Praze bude Německo, opírající se o někdejší světovou jedničku Angelique Kerberovou. V souboji proti domácím favoritkám mistrovství světa družstev by jí měla krýt v pondělí od 17 hodin záda zkušená Andrea Petkovicová, která platí za jednu z nejupovídanějších tenistek na elitním okruhu. „Češkám může pět hráček odříct a stejně mají skvělý tým. V Německu je přirovnáváme k Bayernu Mnichov, říkáme jim tenisový národ,“ sdělila na nedělní tiskovce čtyřiatřicetiletá Petkovicová.

Zní to až bizarně, ale outsiderem supersilné skupiny D na Billie Jean King Cupu je Německo, v jehož nominaci jsou kromě Angelique Kerberové (12. v žebříčku) a Andrey Petkovicové (75.) ještě deblistka Anna-Lena Friedsamová (92.), Jule Niemeierová (131.) a Nastasja Schunková (297.). Ačkoliv i výběr jedné z tenisových velmocí budí respekt, v papírovém srovnání s Českou republikou a Švýcarskem zaostává.

„Je to určitě velmi, velmi těžká skupina,“ netajil pětačtyřicetiletý německý kapitán Rainer Schüttler. „My však máme velmi dobrý tým. Zároveň máme výhodu, že nehrajeme doma, a tudíž nejsme pod tlakem. V týmu máme skvělé hráčky, atmosféra je výborná. Věřím, že jsme nebezpeční,“ hlásil někdejší pátý hráč singlového žebříčku.

Jasnou týmovou jedničkou Německa je třiatřicetiletá Kerberová, která má na kontě tři grandslamové trofeje (Australian Open a US Open 2016, Wimbledon 2018). Letos ovládla travnatý turnaj v Bad Homburgu, semifinále si zahrála na Wimbledonu a v Cincinnati, k tomu přidala osmifinále na US Open.

„Češky znám dobře, s většinou jsem hrála vícekrát, ale nikdy ne proti Krejčíkové!“ usmívala se na tiskovce Kerberová, která by měla v pondělí změřit síly právě s Barborou Krejčíkovou. „Myslím, že to proti Báře bude zajímavý zápas. Letos hraje skvěle, vyhrála grandslam, umí hrát pod tlakem,“ pochválila šampionku letošního Roland Garros.

Kerberová má letos proti Češkám parádní bilanci – třikrát skolila Kateřinu Siniakovou, dvakrát Petru Kvitovou, jednou Markétu Vondroušovou a také Karolínu Muchovou. Naopak sama podlehla pouze jednou Kvitové.

Vyhrávat proti Češkám umí také Petkovicová, jež má velmi dobrou vzájemnou bilanci třeba s Petrou Kvitovou a Karolínou Plíškovou. Očekává se, že bývalá světová devítka narazí v souboji týmových dvojek poprvé v kariéře na Markétu Vondroušovou.

„Nedávno jsem s ní trénovala v Moskvě. Na konci sezóny hraje velmi dobře, znovu našla svou formu. Markéta tenisu velmi dobře rozumí, hraje skvěle kraťasy. Zítra to pro moje kolena bude velký test,“ vtipkovala Petkovicová.

Čeští fanoušci mohli vidět sympatickou Němku loni na Štvanici, kde se zúčastnila exhibice Tipsport Elite Trophy v barvách růžového týmu. „Byla to úžasná a krásná událost, náš tým vyhrál!“ zářila nadšením Petkovicová. „Pochopila jsem, proč má Česká republika tolik skvělých tenistek. Když jsem procházela klubem (I. ČLTK Praha, pozn. red.), trénovala na každém dvorci dvanáctiletá holka, která už hraje lépe, než jsem kdy hrála já,“ glosovala německá týmová dvojka.

„Český ženský tenis má neuvěřitelně silnou širší špičku. Češkám může pět hráček odříct a stejně mají skvělý tým. V Německu je přirovnáváme k Bayernu Mnichov, říkáme jim tenisový národ. Nicméně v náš tým mám velkou důvěru,“ dodala před pondělní česko-německou bitvou Petkovicová.

Vstupenky na BJKC je možné zakoupit v sítích Ticketportal a Ticketmaster.