Snazší cesta pro český tým? Francouzi přišli o svou jedničku pro Davis Cup

- Jan Vojkůvka

Francouzská daviscupová reprezentace se na konci listopadu, kdy započne finálový turnaj letošního ročníku mužského mistrovství světa, bude muset obejít bez své týmové jedničky. Smutnou zprávu pro příznivce Francouzů sdělil sám Ugo Humbert, který v sobotu ráno odpískal zbytek sezony.

Už po zveřejnění nominací pro letošní Davis Cup bylo zřejmé, že na český tým v Innsbrucku nečeká snadná práce. Soupisky Britů i Francouzů budí na papíře velký respekt. Nyní se ovšem zdá, že by přeci jen přes Francii mohla vést cesta za možným úspěchem.

Nejvýše postavený hráč na žebříčku, kterého Francie ve svém týmu měla, se totiž rozhodl zabalit sezonu. Aktuálně 29. hráč světa to oznámil v sobotu ráno na svých sociálních sítích. Důvodem je zejména herní trápení, kterým si od olympijských her v Tokiu prochází.

Čtvrtfinalista letošní olympiády totiž od srpna vyhrál jen jeden zápas a připsal si hned pět porážek v řadě. Od konce září se navíc na kurtech neobjevil.

„Posledních pár měsíců bylo náročných, bohužel se mi však i přes veškerou snahu a úsilí nepovedlo úspěšně vrátit na okruh ATP,“ uvedl třiadvacetiletý Francouz, který sice v červnu prošel do čtvrtfinále ve Stuttgartu a triumfoval na turnaji v Halle, ale od té chvíle na okruhu vyhrál jen dva zápasy a připsal si šest porážek. Určité světlo naděje sice přinesly olympijské hry, na kterých prošel mezi nejlepší osmičku a vyřadil například Stefanose Tsitsipase, ale v bojích o důležité body do žebříčku selhával.

„V tomto bodě je lepší starat se o sebe a těšit se na skvělou sezonu 2022, kvůli čemuž jsem učinil velmi těžko rozhodnutí ukončit letošní sezonu,“ pokračoval Humbert. „Je frustrující, že kvůli tomu vynechám turnaj v Bercy a letošní Davis Cup, události, na které jsem čekal a nejvíc je miluji. Všem přeji to nejlepší a celému francouzskému týmu přeji spoustu úspěchů.“

Nejvýše postaveným tenistou na žebříčku ve francouzském daviscupovém týmu je po Humbertově oznámení Arthur Rinderknech, jemuž patří 65. místo na světě. Dvojkou je momentálně veterán Richard Gasquet, 76. tenista světa.