Poslední volné místo! O konečném obsazení Turnaje mistryň rozhodne tento víkend

- Jan Vojkůvka

Sedmou jistou účastnicí Turnaje mistryň se v průběhu tohoto týdne stala Španělka Paula Badosaová, která měla teoretickou jistotu již minulý týden, ale na definitivu si musela ještě počkat. Její jistota postupu znamená, že na WTA Finals v Guadalajaře se může kvalifikovat už jen jedna tenistka. O tuto poslední místenku zápolí už jen dvě hráčky, přičemž Estonka Anett Kontaveitová má vše ve svých rukách.

Pětadvacetiletá Kontaveitová má ohromně silný závěr sezony. Od konce srpna vyhrála tři turnaje v Clevelandu, Ostravě a Moskvě, byla ve čtvrtfinále v Indian Wells a nyní v rumunské Kluži živí naději nejen na fantastický čtvrtý titul v tomto roce, ale zároveň i na postup na závěrečný Turnaj mistryň.

Právě její výsledek, kterého v Rumunsku dosáhne, bude rozhodující.

Poslední, osmou, účastnicí WTA Finals bude buď ona, nebo Tunisanka Ons Džabúrová. Nikdo další naději již nemá. Jedná z nich doplní již jisté účastnice Arynu Sabalenkovou, Barboru Krejčíkovou, Karolínu Plíškovou, zmíněnou Badosaovou, Marii Sakkariovou, Igu Šwiatekovou a Garbine Muguruzuaovou.

Džabúrová byla dlouho k postupu do Guadalajary blízko. Postupem do finále v Chicagu a semifinále v Indian Wells se dostala nad 3000 bodů v rámci kalendářního roku. K jistotě stačilo málo, jenže v Moskvě skrečovala zápas prvního kola a tím honbu za mexickým vrcholem sezony opět otevřela.

Nutno podotknout, že Kontaveitová svou šanci chytila za pačesy. Poté, co v Moskvě zvládla všech pět zápasů včetně finálové bitvy s domácí Alexandrovovou, kterou porazila 4:6, 6:4, 7:5, vypravila se do Kluže s jasně vyloženými kartami. Buď získá titul a dostane se na Turnaj mistryň, nebo nezíská a pak ztratí naději.

Prozatím se jí v Rumunsku daří ve všech ohledech. Kruničovou, Van Uytvanckovou i Kalininou vyřadila bez ztráty setu. V sobotním semifinále bude plnit roli výrazné favoritky proti Švédce Petersonové, a pokud uspěje, zahraje si o všechno.

Zdánlivě má druhá nasazená do Guadalajary nyní neskutečně blízko. Zároveň však strašně daleko. Kromě Petersonové bude muset totiž zvládnout i nedělní finále a v něm by se utkala s vítězkou zápasu mezi Simonou Halepovou a Martou Kostjukovou. Zejména Halepová, světová osmnáctka, která podstatnou část sezony promarodila, je velkým strašákem.

Jak honba za postupem na Turnaj mistryň dopadne, o tom rozhodne tento víkend. Bude se z kvalifikace radovat rozjetá Kontaveitová, nebo po celý rok stabilně hrající Džabúrová?