BJK Cup nabídne automatické jestřábí oko. Kolik potřebuje kamer a materiálu?

- Marek Bartošík

Tenisová technologická revoluce neminula ani Pohár Billie Jean Kingové, který vypukne v pondělí 1. listopadu v pražské O2 areně a hale O2 universum. Auty a případné chyby nohou při podání už nebudou hlásit čároví rozhodčí, ale systém nazvaný „Hawk-Eye Live“ (automatické jestřábí oko). Desetičlenný expertní tým, v němž má jednu z hlavních rolí také Philip Martin, musí před začátkem mistrovství světa ženských týmů nainstalovat celkem šestatřicet kamer, tedy osmnáct kamer na každý hrací kurt. „Technologie dělá hru rychlejší a férovější, eliminuje lidskou chybu. Máme skvělou zpětnou vazbu od hráčů i funkcionářů,“ pochvaluje si Martin.

Zavedení klasického jestřábího oka v roce 2006 znamenalo obrovskou změnu pro tenis a jeho modernější verze jde ještě dál. Jestliže je původní „jestřáb“ pouze jakousi kontrolou práce čárových rozhodčích, jeho nová varianta už tyto donedávna tradiční podřízené umpirového sudího zcela nahrazuje. Nejinak tomu bude na nadcházejícím Poháru Billie Jean Kingové v Praze (1.–6. listopadu).

„Na každém kurtu máme dvanáct kamer, které sledují míček v reálném čase. A když dopadne do autu, systém zahlásí aut. Taky máme šest kamer na úrovni kurtu, které sledují chyby nohou. Když naši lidé uvidí na kameře chybu nohou, zmáčknou tlačítko. Poté se objeví na obrazovce nápis ‚chyba nohou‘,“ vysvětlil člen týmu „Hawk-Eye Live“ Philip Martin.

Systém automatického jestřábího oka pamatuje také na potenciálně diskutabilní rozhodnutí. „Ukazujeme všechny těsné výroky, aby to bylo jasné. Může jich být klidně více za jeden gem,“ prohlásil Martin.

Není divu, že si tenisté a tenistky zavedení propracované revoluční novinky zpravidla pochvalují – automatické jestřábí oko totiž zamezuje omylům a křivdám. Například na letošním Australian Open, kde se také hrálo bez čárových rozhodčích, tak měli o prospěšnosti automatického „jestřába“ jasno Dominic Thiem, Naomi Ósakaová či Novak Djokovič. „Podporuji technologii. Je to nevyhnutelná budoucnost tenisu,“ uvedla tehdy srbská hvězda.

Čtyři dny práce, kilometry kabelů, tuny materiálu
Vše samozřejmě potřebuje svůj čas. Systém „Hawk-Eye Live“ je velmi komplexní, a proto jeho zavedení třeba před deseti lety jednoduše nebylo možné. „Nicméně od té doby technologie natolik pokročila a procesory jsou natolik rychlé, že nyní můžeme sledovat míček v reálném čase,“ liboval si Martin.

On a jeho devět kolegů dostali na přípravu „Hawk-Eye Live“ v O2 areně a vedlejší hale O2 universum čtyři dny. „Provádíme hodně kalibračních procesů a ujišťujeme se, že všechno vybavení je správně nastavené. Pak hodně testujeme a kalibrujeme, aby byl systém přesný. Také máme testování od ITF,“ popsal expert.

Náročnost přípravy a nastavení celého systému se odvíjí mimo jiné od velikosti místa konání. Proto nepřekvapí, že rozlehlá O2 arena je pro Martina a spol. značnou výzvou. „Potřebujeme natahat mnoho kabelů a nastavit mnoho kamer. Máme tady s sebou přibližně čtyřiadvacet beden a v nich několik kilometrů kabelů. Každá bedna váží asi dvě stě kilogramů,“ přiblížil Martin.

Nehledě na tuny materiálu a složité nastavování si „Hawk-Eye Live“ nachází své místo na stále větším počtu prestižních tenisových turnajů. Dosud však nefunguje na žádném antukovém podniku, jelikož jejich organizátoři argumentují především neustálou změnou výšky oranžového povrchu. „Na antuce ještě nejsme, ale snad to v budoucnu přijde,“ přeje si Martin.


Galerie