Návrat grandslamového šampiona po zranění? Rok 2022 bude protrápený, předvídá bývalá světová jednička

- Jan Vojkůvka

Fanoušci rakouského tenisty Dominica Thiema neměli letos příliš důvodů k radosti. Pokud se však vyplní předpověď jeho krajana, bývalé světové jedničky a zároveň jeho bývalého trenéra Thomase Mustera, příští sezona nebude o mnoho lepší. Z vlastních zkušeností totiž světové devítce předpovídá, že v roce 2022 se do užší světové špičky nevrátí.

Thiem nehrál soutěžní zápas od červnového turnaje na Mallorce. Tehdy musel skrečovat osmifinálový zápas s Adrianem Mannarinem kvůli zranění zápěstí, které od té doby léčil. Sice se nakonec vyhnul operaci, které se trochu obával, ale i tak musel zbytek sezony odpískat.

Vrátit na kurty by se měl v lednu na australských turnajích (pokud mu to však bude umožněno, není totiž očkovaný a chce vyčkat na vakcínu od společnosti Novavax, což je ovšem jiný příběh). Chtěl by napravit nevydařený rok 2021, během nějž nedokázal navázat na svůj životní úspěch z předchozí sezony, v níž vybojoval svůj premiérový grandslamový titul na US Open a navázal tím právě na Mustera, který byl do té doby jediným Rakušanem, který kdy ovládl grandslam (v roce 1995 vyhrál Roland Garros).

Jenže podle bývalé světové jedničky bude rok 2022 spíše ve znamení Rakušanova trápení...

„Věřím, že do top formy se vrátí zase až v roce 2023. Příští rok bude pro něj extrémně těžký,“ prorokuje Muster. „Stačí se podívat na žebříček. Kdyby zmizely body, které se drží kvůli covidu, klesl by někam okolo 60. místa. A pokud neobhájí osmifinále na Australian Open, což bude po návratu po půl roce hodně obtížný začátek, bude někde okolo 100. místa,“ vypočítává Rakušan.

„Z této pozice se nebude moci dostat do všech hlavních soutěží, do kterých by chtěl. Navíc si musí vinou svého zranění na vše znovu zvyknout. Na každodenní trénink i zápasovou praxi. Dříve zažité věci se musí teprve vrátit,“ pokračoval čtyřiapadesátiletý Muster, který Thiem krátce vedl v roce 2020 a během kariéry si rovněž prošel dlouhodobým zraněním. Mluví tak z vlastní zkušenosti s návratem po delší absenci.

V roce 1989 jej totiž v Miami po semifinálovém utkání srazil opilý řidič. Následky byly vážné, jelikož Muster utrpěl poškození vazů v levém koleni a na kurty se vrátil až po dlouhých pěti měsících. „Absolutní vyléčení nelze provést přes noc. Po zranění mi trvalo déle, než jsem se dostal zpátky. Po zbytek roku jsem hrál i s obrovskými bolestmi,“ podotkl s tím, že Thiema snad bolesti zápěstí již provázet nebudou.

Thiem, který letos kromě osmifinále na Australian Open a semifinále v Madridu neuhrál žádný slušnější výsledek, navíc v březnu přiznal, že se potýká s problémy s motivací. Kvůli tomu si vzal na měsíc a půl dlouhou pauzu a i kvůli tomu jej možná zranění zápěstí, kvůli němuž vynechal druhou polovinu sezony, tolik netrápilo. Muster však jeho obtíže s motivací chápe a jsou prý logické.

„Dominic obětoval všechno pro dosažení hlavního cíle, což se mu povedlo na US Open. Možná více lidí očekávalo, že toho dosáhne spíš na Roland Garros, což možná překvapilo i jeho. Najednou ale dosáhl svého kariérního cíle, získal grandslam,“ chápe trable s motivací Muster. „Navíc se enormně zvýšila očekávání jeho fanoušků, což vytvářelo nový tlak,“ dodal s tím, že navázat na životní úspěch v tak našlapané konkurenci není snadné pro nikoho.