Definitivní sbohem. Grandslamový šampion odehrál ve Vídni poslední zápas kariéry

- Filip Lefenda

Tečku za svou bohatou kariérou učinil na probíhajícím halovém podniku ve Vídni Jürgen Melzer. Čtyřicetiletý Rakušan se rozloučil po boku Alexandera Zvereva porážkou v úvodním kole čtyřhry. „To, že jsem mohl odehrát poslední zápas zrovna doma, beru jako bonus,“ pravil po prohře 6:7(3) a 5:7 s nasazenými trojkami Australanem Peersem a Slovákem Poláškem.

Své více než dvaadvacetileté působení na elitním okruhu završil před svými rakouskými krajany. „Říci tenisu sbohem tady ve Vídni je pro mě speciální. Zde má kariéra začala a právě zde jsem vybojoval spoustu úspěchů,“ uvedl bývalý osmý singlista světa v rozhovoru pro web ATP.

V rakouské metropoli debutoval Melzer jako osmnáctiletý teenager v roce 1999. V letech 2009 a 2010 vybojoval právě na tomto místě své dva nejcennější tituly v kariéře. Těch získal ve dvouhře na okruhu ATP celkem pět. V následujícím roce pobýval hned 17 týdnů zároveň v TOP 10 žebříčku dvouhry i čtyřhry. Alespoň na týden se to dosud povedlo v historii jen 40 hráčům.

„Vždy jsem se snažil být ambasadorem tohoto sportu, rozšířit ho k lidem,“ pokračoval Melzer, jenž si po utkání užíval ovace ochozů a trpělivě přijímal žádosti o autogramy i společné fotografie. „Tohle rozloučení pro mě moc znamená. Tenhle den si budu pamatovat napořád,“ přiznal vítěz juniorského Wimbledonu z roku 1999.

V této sezoně se objevil na kurtu teprve popáté. Na Roland Garros startoval ve čtyřhře s Marcem Lópezem, na Wimbledonu s Andrem Begemannem a na US Open s Marcem Polmansem. Ani na jednom z grandslamů Melzer nepřešel přes první kolo, stejně tak minulý měsíc na domácím antukovém challengeru v Tullnu, kde hrál po boku bratra Geralda. V nejzářnějších dobách kariéry ale válel. V deblu byl světovou šestkou a vyhrál Wimbledon (2010) a US Open (2011).

Ve dvouhře odehrál poslední soutěžní utkání 17. srpna 2019 v kvalifikaci podniku ATP ve Winston-Salemu, kde podlehl dvakrát 4:6 Američanu Fratangelovi.

„O zápasech příliš nepřemýšlím. Nejvíce mi budou chybět všichni ti lidé, se kterými jsem se spřátelil a zažil legraci, ne výhry,“ nechal se slyšet Melzer po posledním utkání kariéry. S výkonem mohl být spokojen. „Chtěl jsem hlavně, aby si nikdo neřekl: Proboha, co ten tady pořád dělá? Úroveň mé hry už samozřejmě není taková jako dřív, ale rozhodně jsem v kariéře podal horší výkony,“ přiznal Melzer.

Rodák z hlavního města drží i zajímavý primát. Dosud je jediným hráčem, který na grandslamu otočil ze stavu 0:2 na sety střetnutí proti Novaku Djokovičovi. Stalo se tak ve čtvrtfinále Roland Garros v roce 2010. V Paříži tenkrát postoupil ve dvouhře jedinkrát mezi čtyři nejlepší. „Ten zápas si budu pamatovat navždy. Stejně tak zisk obou titulů ve Vídni, nebo když jsme s Philippem (Petzschnerem) ovládli centrální kurt na Wimbledonu a vyhráli první deblový titul na grandslamu. Jsou to vzpomínky, kterých si člověk musí vážit,“ má jasno.

V roce 2011 si dokráčel na Wimbledonu i pro titul z mixu, a to po boku české tenistky Ivety Benešové, s níž se o rok později oženil. Manželství se ale v roce 2015 rozpadlo.