Pála před startem BJK Cupu: Musím věřit, že tady zase budeme neporazitelní

- Jan Vojkůvka

Trvalo to skoro věčnost. Konečně se však po více než dvou letech český ženský tým opět sešel, aby se pokusil na týmovém mistrovství světa, které bude hrát před vlastními fanoušky v O2 areně, vydobýt úspěch a navázat na úspěšná léta ve Fed Cupu. „Všichni se těšili a je neskutečné, že to je v Praze,“ má velkou radost kapitán výběru Petr Pála.

Šestačtyřicetiletý Pála, sám bývalý úspěšný tenista (byl světovou desítkou ve čtyřhře), vede český ženský tým od roku 2008. Se svými svěřenkyněmi dobyl Fed Cup celkem šestkrát včetně vítězného hattricku v letech 2014 až 2016. A pevně věří tomu, že na úspěšné období dokáže navázat i v Billie Jean King Cupu, týmovém mistrovství světa.

Trvalo přitom velmi dlouho, než se český tým mohl znovu sejít. Naposledy se totiž Pálův výběr představil v dubnu 2019 v Prostějově v barážovém utkání proti Kanadě. Ve čtvrtek však čekání konečně skončilo. „Je to super. Těšil jsem se hodně. Je to jiné, ale všichni se těšili a je neskutečné, že to je v Praze. A musím věřit, že tady zase budeme neporazitelní,“ hlásí bojovně český lodivod.

S Barborou Krejčíkovou, Markétou Vondroušovou i Terezou Martincovou už má za sebou první tréninky. Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková se k týmu připojily večer při večeři. „Markéta hrála dopoledne v tréninkové hale a pak si zahrály s Bárou na centrkurtu, aby si zvykly na prostředí – na světla, na povrch. Tereza hrála taky v tréninkové hale,“ vyprávěl Pála o úvodním seznamování s halou.

Podle prvních poznatků, které jeho hráčky poskytly, je s hracím povrchem na kurtech spokojený. „Povrch zatím vypadá, že se na něm dá dobře variovat, mrtvé krátké míče najednou neodskočí. Když to člověk rozliftuje, tak to odskočí. Bára i Markéta to jsou schopné hrát, ale taky záleží na soupeřkách,“ poznamenal.

Český tým čeká v základní skupině Německo a Švýcarsko. Vše odstartuje v pondělí soubojem s Němkami. Sestavu na tento duel má Pála v hlavě, a to včetně deblu, ve kterém by nejraději nasadil osvědčené duo Krejčíková, Siniaková. „Dalších variant je hodně, ale když budou holky fit a připravené hrát, tak variantu jedna máme dost jednoduchou,“ řekl s úsměvem.

Pozitivní pro něj bylo rovněž vystoupení českých hráček na generálce v Moskvě, po kterém je s formou svých svěřenkyň naprosto spokojený. „Markéta hrála dobře a jsem rád, že Katka vyhrála titul v deblu. Bára má nahráno mraky zápasů a je dobře, že si odpočinula. Teď se může naladit na povrch a míče. Mám z toho dobrý pocit,“ dodal s výhledem na start Billie Jean King Cupu Pála.